Advocaten strijdbaar, maar: "Is dit het waard?"

Politie na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam.
Politie na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. © ANP
UTRECHT - Ondanks de aanslag op hun collega Derk Wiersum, "een aanslag op de rechtsstaat", blijven advocaten hun werk onverminderd doen, stellen zij vandaag in een gezamenlijk standpunt.
"Samen met het Openbaar Ministerie en de rechtspraak doen wij wat we kunnen om het kwaad tot een minimum te beperken. Anders hebben de - excuses voor de term - klootzakken gewonnen. Dat gaan we niet doen", zei algemeen deken Johan Rijlaarsdam tijdens een vergadering van de Orde van Advocaten in Utrecht. Aan het begin van de bijeenkomst werd Wiersum herdacht. Er waren toespraken en de aanwezige advocaten hielden een minuut stilte.
Advocaten moeten volgens hem worden beschermd zodat iedereen "optimaal veilig is", alleen is nog niet duidelijk wat de beste manier is. Het is volgens de deken een ingewikkeld probleem en er zijn nog geen pasklare antwoorden. "Er zijn advocaten die bijvoorbeeld al persoonsbeveiliging krijgen, maar niet altijd is dit makkelijk omdat zij publiekelijk moeten optreden."
Ik vind het leven mooier dan mijn vak.
Willem Jan Ausma, advocaat

NIET WAARD

De Utrechtse strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma kende Wiersum persoonlijk, vertelde hij vanavond aan tafel bij UVandaag. "Ik heb een aantal maal het genoegen gehad om in een zaak met hem te mogen zitten. Een uitermate sympathieke collega."
Het standpunt van de advocaten die gewoon doorgaan met hun werk, ligt volgens hem wat genuanceerder. "Het zet je wel aan het denken. Het zijn persoonlijke keuzes die advocaten maken. Er zijn advocaten die er voor kiezen om uberhaupt geen strafzaken meer te doen, er zijn advocaten die er voor kiezen om geen kroongetuigen bij te staan, advocaten die dit soort zware zaken niet meer doen. Iedereen vraagt zich af: is dit het waard?"
Die vraag stelde Ausma zichzelf ook. "Ik heb die vraag voor mezelf een paar maanden geleden met 'nee' beantwoord. Het is mij dat allemaal niet waard. Ik ben strafrechtadvocaat, maar je hebt de keuze om kroongetuigen bij te staan of mensen die verdacht worden van zware drugsgerelateerde zaken. Tien jaar geleden had ik een zaak als Taghi misschien nog aangenomen, maar vandaag de dag niet. Het is het me gewoon niet waard. Waarom zou ik het doen? Ik vind het leven mooier dan mijn vak."

CONDOLEANCE

Aanwezige raadslieden vanuit het hele land reageerden geschokt, verbijsterd en verslagen op de 'afschuwelijke' dood van hun 'toegewijde en integere collega'. "We zijn er trots op dat je een van ons was", heeft iemand in het aanwezige condoleanceregister geschreven.
Dat volgens Rijlaarsdam uitgerekend deze aimabele en degelijke man, die zich bewust was van de risicos, die vond dat iedereen een advocaat verdient en die durfde te zeggen waarop het staat, dit moest overkomen. "Enkel en alleen omdat hij zijn werk deed."
Advocaat Willem Jan Ausma in UVandaag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.