Ravage bij plofkraak winkelcentrum Utrecht Overvecht, verdachte aangehouden

© Koen Laureij
UTRECHT - Bij een geldautomaat van de Rabobank bij winkelcentrum Overvecht is vanochtend vroeg een plofkraak gepleegd. De explosie was zo hard dat sommige bewoners de ruiten in hun woning voelden trillen. Het filiaal van de Rabobank heeft grote schade, de voorgevel ligt eruit en de achterkant van het gebouw is ontzet. Ook bij panden in de omgeving liggen de ruiten eruit.
De politie kreeg om 05.50 uur een melding binnen dat er een harde knal bij het winkelcentrum was gehoord. Agenten waren snel ter plaatse en zagen ter hoogte van de Lipsosdreef twee scooters wegrijden.

ACHTERVOLGING

Na een korte achtervolging wist een politiewagen een van de scooters aan te tikken, waarna degene die achterop de scooter zat direct kon worden ingerekend. Volgens de politie gaat het om een 23-jarige man uit Nijmegen. De bestuurder van de scooter wist te ontkomen.
Even later trof de politie de tweede scooter verlaten aan bij de Dommeringdreef. Agenten hebben met de hulp van speurhonden nog naar de verdachten gezocht, maar tot nu toe niets aangetroffen.
De politie zoekt nu getuigen van de plofkraak. Volgens een woordvoerder gaat het waarschijnlijk in totaal om drie tot vier verdachten. "Mensen kunnen wakker zijn geworden door de knal, maar mogelijk zijn er ook getuigen die eerder al iets verdachts hebben gezien. We zijn vooral benieuwd hoe de plofkrakers bij het winkelcentrum zijn gekomen en hoe ze zijn weggegaan."
Op beelden van later in de ochtend is de ravage nog duidelijk te zien.

AFGEZET

De omgeving van het winkelcentrum werd na de explosie afgezet. Dat is volgens een agent ter plaatse gedaan omdat eerst moet worden gekeken of er nog meer explosieven waren. Ooggetuigen melden dat de explosie zo krachtig was dat het glas van de winkels tot halverwege de parkeerplaats ligt.
Winkeliers zijn al vroeg aanwezig om te kijken of hun winkels schade hebben opgelopen. "Een collega belde mij dat de winkelpui eruit lag," zegt een vrouw. "Toen ben ik als de sodemieter hier naartoe gereden." De schade blijkt gelukkig minder erg dan gedacht. "Zo te zien zitten bij onze etalage de ramen er nog in, maar daarnaast zijn de ramen er wel uit."
Een andere winkelier reageert gelaten op het nieuws. "Wij hebben zelf ook al twee overvallen meegemaakt. We zijn dan ook niet gelijk in paniek. Maar je kan haast zeggen: dit is normaal tegenwoordig."
Het winkelcentrum werd direct afgezet
Het winkelcentrum werd direct afgezet © Keistadnieuws
Het glas van de pui lag tot halverwege de parkeerplaats
Het glas van de pui lag tot halverwege de parkeerplaats © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De EOD kwam ter plaatse
De EOD kwam ter plaatse © Keistadnieuws
Hier werd de tweede scooter gevonden
Hier werd de tweede scooter gevonden © Ingezonden foto
Ook de achterkant van het gebouw heeft forse schade
Ook de achterkant van het gebouw heeft forse schade © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De schade is groot
De schade is groot © Koen Laureij
Bij het pand wordt onderzoek verricht
Bij het pand wordt onderzoek verricht © Koen Laureij
Winkelcentrum Overvecht vanochtend vroeg
Winkelcentrum Overvecht vanochtend vroeg © Koen Laureij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.