Pers en publiek niet welkom bij zittingen in liquidatieproces tegen Taghi

© RTV Utrecht / Politie
PROVINCIE UTRECHT - De zittingen in de strafzaak tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi uit Vianen op 24 en 26 september zijn niet toegankelijk voor pers en publiek. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam zojuist bekendgemaakt. Aanleiding is de moord op Derk Wiersum. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in deze zaak.
De strafpleiter werd woensdag vlakbij zijn woning geliquideerd. "De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien", laat de rechtbank in een korte verklaring weten.

VERZET

Journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren zijn niet blij met het besluit van de rechtbank. "De omstandigheden waarin een advocaat het uitvoeren van zijn werk met zijn leven moet bekopen zijn ongehoord", zegt Freek Staps, hoofdredacteur van het ANP. "Juist daarom is het elementair dat de rechtsgang openbaar blijft voor de pers om het Nederlandse publiek zo betrouwbaar mogelijk te informeren."
NOS-hoofdredacteur en voorzitter van het Genootschap Marcel Gelauff zegt: "Het gaat om de verdediging van de rechtsstaat. Vrije nieuwsgaring is daarvan een van de fundamenten."
De zaak draait om een reeks liquidaties die in opdracht van Taghi en de eveneens voortvluchtige Said Razzouki zouden zijn uitgevoerd. In het proces staan zestien verdachten terecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.