Nieuwe zitting in rechtszaak over tramaanslag Utrecht

© ANP
UTRECHT - De rechtbank in Utrecht is voorbereid op grote drukte bij een nieuwe zitting vanmorgen over de tramaanslag op het 24 Oktoberplein. Gökmen Tanis, de 38-jarige man die bekend werd als de Utrechtse 'tramschutter', zal er echter niet bij zijn. Hij is deze keer niet verplicht om in de rechtszaal te verschijnen. Het zal een korte zitting worden, waarbij de rechters de stand van het onderzoek bekijken.
Tanis heeft bekend dat hij op 18 maart van dit jaar het vuur heeft geopend in een sneltram in Utrecht. Hij doodde die dag in en rond de tram drie mensen en verwondde drie anderen ernstig. Een van de gewonden overleed later alsnog. Het Openbaar Ministerie vervolgt Tanis voor moord en doodslag met een terroristisch oogmerk en voor dreiging met terreur.

NIET VAN DIAMANT

In de eerste pro-formazitting op 1 juli verklaarde Tanis dat hij handelde vanuit zijn geloof in Allah en omdat hij vindt dat moslims wereldwijd worden vernederd en gedood. "Ik wilde laten zien dat jullie niet van diamant zijn en wij niet van zand", zei hij in een moeilijk te volgen betoog. Op een briefje dat na de aanslag in zijn gestolen vluchtauto werd gevonden stond "Ik doe dit voor mijn geloof, jullie maken moslims dood en willen ons geloof van ons afpakken, maar gaat niet lukken. Allah is groot."
Eerder vertelde Tanis, die door het OM wordt omschreven als een drugsgebruiker en een draaideurcrimineel, dat hij de rechtsstaat niet erkent. Hij zou niet openstaan voor hulpverlening en laat zich ook niet bijstaan door een advocaat. "Ik ben geen democraat", zei vorige keer. "Er is geen verdenking, ik heb al bekend wat ik doe."

WEINIG RESPECT

Tanis was aan zijn handen geboeid tijdens de vorige zitting, vanwege "hoogopgelopen emoties" voor hij de rechtszaal had betreden. Voor de drie rechters toonde hij weinig respect. Hij weigerde op te staan toen ze binnenkwamen, onderbrak de voorzitter, sprak hem aan met je en jou en stelde tegenvragen.
Toen de parketpolitie hem na het eind van de zitting afvoerde, zei hij tegen de rechters: "Jullie zijn niet meer waard dan een kogel." De vader van een van de slachtoffers schold Tanis uit voor lafaard en varken. Veel wijzer had Tanis zijn toehoorders niet gemaakt. Inhoudelijke vragen over zijn motieven had hij tijdens de zitting naast zich neergelegd met een beroep op zijn zwijgrecht.

IMPACT

Vijftien mensen hebben aangifte gedaan tegen de tramschutter. Het OM benadrukte tijdens de eerste zitting hoe groot de impact was van de onverwachte gruweldaad. Op omstanders die soms moesten rennen voor hun leven, op de familie van de slachtoffers, op hulpverleners en op inwoners van Utrecht die het advies kregen om voor hun eigen veiligheid binnen te blijven hebben de gebeurtenissen van 18 maart diepe indruk gemaakt.
Van de schietpartij zijn camerabeelden gemaakt, maar die zijn volgens het OM te indringend om in een openbare zitting te tonen. Daarom wordt met computeranimatie een reconstructie gemaakt van de weg die de tramschutter heeft afgelegd. Tanis wordt sinds augustus door deskundigen in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Wanneer dat onderzoek wordt afgerond is op dit moment nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.