RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Socialrun van start in Soesterberg: "Door in beweging te komen, doe ik iets goeds"


SOESTERBERG - In Soesterberg is vandaag de Socialrun van start gegaan, een non-stop estafetteloop van 555 kilometer door heel Nederland die in ongeveer twee dagen wordt afgelegd. Ongeveer 1000 deelnemers maken een ronde om het IJsselmeer en willen daarmee openheid creŽren rond psychische aandoeningen.

Annemarije Sjoerdsma heeft een achtergrond als verslaafde. "Voor wat betreft de verslaving merk ik dat de Socialrun me goed doet. Door verslaving trek je je terug, terwijl ik nu juist in beweging kom en iets goeds doe", vertelt ze.

STIGMA
Het kan enorme gevolgen hebben wanneer een psychische aandoening niet bespreekbaar is. "Wij weten dat het hebben van een stigma vaak een nog groter lijden betekent dan de ziekte zelf", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Hij was er vanmiddag bij om het startschot van de run te geven. "Het is dus top dat er hier over gesproken kan worden."

Stigma's kunnen grote gevolgen hebben, weet ook deelnemer Jerry Allon. "Toen ik psychotisch werd, zei mijn werkgever dat ik mijn kaarten beter tegen de borst kon houden over wat er gebeurd was. Toen ik het later toch vertelde aan een collega, was dat het einde van m'n carriŤre. Ik werd op een plek geparkeerd waar voor mij duidelijk werd dat ik beter afscheid kon nemen."

De Socialrun gaat nog tot en met zondag door en eindigt ook weer in Soesterberg.

Socialrun


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -