Snelste kubusdraaiers van Nederland verzameld in Veenendaal

© RTV Utrecht / Peter Huting
VEENENDAAL - Snelheid is alles op het NK Speedcubing, dit weekend in Veenendaal. Het kampioenschap is vooral bekend van de Rubik's Cube met zes vlakken van drie bij drie vakjes, maar de puzzels zijn tegenwoordig in allerlei vormen en afmetingen te krijgen.
Reinier Schippers uit Utrecht is gespecialiseerd in de Megaminx. In plaats van zes vlakken heeft de Megaminx er twaalf. "Dat lijkt veel moeilijker", zegt hij, "maar het is gewoon een andere techniek. Mijn record is 38,84 seconden."
(Het artikel gaat onder de foto verder.)
De specialiteit van Reinier (rechts) is de Megaminx.
De specialiteit van Reinier (rechts) is de Megaminx. © RTV Utrecht / Peter Huting
De belangrijkste bekerkandidaat voor het Nederlands Kampioenschappen is student Mats Valk. Hij heeft de 'gewone' 3x3x3 kubus al eens in 4,7 seconden opgelost. Hij begon er al vroeg mee: "In groep acht nam een lerares een Rubik's Cube mee. Iedereen in de klas vond het lastig en dat daagde me uit. Ze had ook een oud oplosboek uit de jaren '80. Dat heb ik toen gebruikt om het te leren."
(Het artikel gaat onder de foto verder.)
Het puzzelen begint meestal met de 'gewone' 3x3x3 kubus.
Het puzzelen begint meestal met de 'gewone' 3x3x3 kubus. © RTV Utrecht / Peter Huting
De kampioenschappen zijn vandaag begonnen en gaan morgen verder. Het toernooi is zo'n succes dat Nederland volgend jaar ook de Europese Kampioenschappen mag organiseren.
NK Speedcubing in Veenendaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.