RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tramschutter Gökmen T. mag vooralsnog verder zonder advocaat


UTRECHT - Gökmen T. kan voorlopig nog zijn eigen verdediging voeren. Het toewijzen van een advocaat, al dan niet in de rol van procesbewaarder, was vanochtend onderwerp van gesprek in de Utrechtse rechtbank. T. was zelf niet aanwezig bij de rechtszaak. Hij wordt psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Volgens de rechtbank is het "prematuur" om nu al een procesbewaarder aan te stellen. Die procesbewaarder staat een verdachte bij en zorgt ervoor dat alles volgens de regels verloopt. De rechter wil het rapport van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum over de geestelijke gesteldheid van T. afwachten.

Dat onderzoek gaat een belangrijke rol spelen in de vraag of de Utrechter zichzelf mag verdedigen. In de eerste zitting verklaarde T. geen advocaat te willen omdat hij naar eigen zeggen weet wat zijn daden zijn en de Nederlandse rechtsstaat niet erkent. Als hij ontoerekeningsvatbaar blijkt kan de rechtbank alsnog een advocaat toewijzen. De voorzitter van de rechtbank zei daarover: "De geestelijke toestand van verdachte is bepalend of hij al dan niet een advocaat krijgt toegewezen door de rechtbank."


Een aantal advocaten van slachtoffers en nabestaanden wil juist wel dat een advocaat wordt toegewezen. Zij wijzen op de complexe juridische vraagstukken die spelen bij het vorderen van schadevergoedingen bij de verdachte. Ook de vraag of er sprake is van een terroristisch motief, kan ingewikkeld zijn.

ONDERZOEK BIJNA AFGEROND
Het onderzoek naar de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht is volgens de officieren van justitie bijna klaar. Politie en justitie hebben getuigen gehoord en vastgesteld welke T. aflegde voor en na de aanslag. Er wordt nog gewerkt aan de verdenking dat de schutter een terroristisch oogmerk had.


Daarnaast is het dus wachten op het onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van de schutter. Hij wordt nog tot eind september onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Het rapport van de psychiater en psycholoog wordt in november verwacht.

Op 16 december is er wederom om een pro-formazitting in de zaak, een tussentijdse zitting om de stand van zaken in het onderzoek te bespreken. Mogelijk wordt T. dan wel verplicht om te komen. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor de eerste week van maart.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -