RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wachtlijst borstkankeronderzoek loopt op, Monro-ziekenhuis biedt helpende hand

BILTHOVEN - Het bevolkingsonderzoek borstkanker loopt vertraging op door een tekort aan screeningslaboranten. Het Alexander Monro Borstkanker Ziekenhuis luidt de noodklok en biedt vrouwen die snel een mammografie willen de kans dat bij hen in Bilthoven te doen.

De vertraging is gemiddeld zo'n drie maanden. Naar verwachting gaan de wachtlijsten alleen maar oplopen. Het bevolkingsonderzoek houdt in dat vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere twee jaar een mammografie - een röntgenfoto van de borst - krijgen. Zo kan borstkanker in een vroeg stadium worden herkend.

Vrouwen die door de wachtlijsten niet op tijd een mammografie kunnen krijgen, maar die wel willen hebben, kunnen met een verwijzing van de huisarts ook terecht in het Monro Ziekenhuis. Maar dan telt het wel mee in het eigen risico bij de zorgverzekeraar, benadrukt directeur Marjolein de Jong.

Het ziekenhuis heeft voldoende capaciteit om een steentje bij te dragen aan het bevolkingsonderzoek. "We zitten in het midden van het land en dat is voor veel mensen van doorslaggevend belang of ze de moeite nemen of niet. Wij reiken de hand uit om te helpen."

Een op de zeven ā acht Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker, schrijft het ziekenhuis. Per jaar sterven zo'n 3200 mensen. Hoe sneller de ziekte ontdekt wordt, hoe groter de overlevingskansen.

Het Alexander Monro Borstkanker Ziekenhuis zit aan de Professor Bronkhorstlaan, op de oude Berg en Bosch-locatie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -