RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Op straat voor het klimaat: "het is onze toekomst en wij moeten nog heel lang met deze planeet doen"


UTRECHT - In acht dagen 120 km lopen van Wageningen naar Den Haag. Met deze actie willen vijf leerlingen de regering oproepen om maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde. Vandaag lopen ze in 10 kilometer van Houten naar Utrecht.

Tijdens hun tocht gaan ze in gesprek met burgers, wethouders, boeren en scholieren en willen ze iedereen inspireren om werk en school neer te leggen om de klimaatcrisis aan te pakken. Zo zijn er onderweg al 20 aanhangers die mee hebben gelopen vandaag. Met blaren in de voeten komen de middelbare scholieren aan op het Jaarbeursplein in Utrecht. Hier rusten ze even uit en daarna gaan ze weer door naar het Christelijk Gymnasium in Utrecht om andere scholieren te spreken.

Waarom zou ik überhaupt leren voor een toekomst, als die toekomst kapot wordt gemaakt en helemaal niet beschermd wordt door de overheid?"
Nina, coördinator

De middelbare scholieren die de achtdaagse tocht lopen zijn Jesse (14), Lola (15), Linda (18), Dana (17) en Lanthe (16). "Het is onze toekomst en wij moeten nog heel lang met deze planeet doen." Vertelt Lanthe Minnaert. "We gaan letterlijk en figuurlijk een stapje verder." De meiden roepen de politiek en de overheid op om wat te gaan doen. "Ze moeten een beter klimaatbeleid maken met duidelijke regels. De grote veranderingen moeten vanuit de overheid komen, zij moeten het goede voorbeeld geven."

 De klimaatstakers lopen van Houten naar Utrecht. De klimaatstakers lopen van Houten naar Utrecht. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Nina, de coördinator vertelt: "Ik vind het super belangrijk om de scholieren te ondersteunen. Zij denken: waarom zou ik überhaupt leren voor een toekomst, als die toekomst kapot wordt gemaakt en helemaal niet beschermd wordt door de overheid? Ik maak mij zelf ook heel veel zorgen over de klimaatverandering dus ik wil er alles aan doen om die boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen."

Aanstaande vrijdag is er een nationale klimaatstaking. Wereldwijd doen er miljoenen mensen mee, ook in Den Haag. Op vrijdagochtend komen de vijf scholieren aan in Den Haag waar ze aansluiten bij duizenden medestakers. Tijdens de tocht hopen de tieners anderen ook aan te sporen om mee te staken vrijdag.

Morgen lopen de scholieren weer verder van Utrecht naar Woerden. Maar eerst gaan ze lekker ontbijten. Om 08.30 is er een klimaatontbijt op het jaarbeursplein in Utrecht. Iedereen mag aanschuiven en mee smikkelen. Daarna kun je ook nog een stuk met de scholieren meelopen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -