Veel ontslagen bij Voestalpine Automotive in Bunschoten

© Caspar Huurdeman
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bij Voestalpine Automotive verdwijnen op termijn 116 van de 950 arbeidsplaatsen. Dat meldt vakbond FNV Metaal. Het bedrijf heeft veel last van de slechte marktomstandigheden in de auto-industrie.
CNV Vakmensen eist dat het bedrijf in Bunschoten met een goed sociaal plan komt voor medewerkers die noodgedwongen het bedrijf moeten verlaten. De onderhandelingen over dat plan verlopen moeizaam, vindt bestuurder van CNV Vakmensen, Roel van Riezen: "We hebben al vier keer een hele dag onderhandeld over het sociale plan. De onderhandelingen verlopen erg moeizaam. De laatste klappen moeten gemaakt worden. We hebben een goed bod gedaan en we denken dat de directie dit wel kan betalen."
CNV Vakmensen wil dat de medewerkers worden geholpen aan nieuw werk: "We willen dat mensen een nieuwe baan kunnen krijgen. Dat er scholing is en begeleiding naar nieuw werk. Ook moet er voldoende geld zijn voor mensen die niet direct aan werk kunnen komen. Daar is geld voor nodig en over dat bedrag zijn we het niet eens", aldus van Riezen.

STAKINGEN

Het is al langer onrustig in de sector. Vorig jaar staakten medewerkers van het bedrijf voor een betere cao: "Dat was een landelijke staking waar een groot deel van het personeel aan mee deed. Daar hebben we een goede cao voor elkaar gekregen. Daarom denken we dat we ook een goed sociaal plan voor elkaar kunnen krijgen", zegt van Riezen optimistisch.
Toch laat hij weten geen haast te hebben: "Zonder sociaal plan kan het bedrijf de reorganisatie niet doorvoeren. Wij hebben geen haast. De directie wel, denk ik."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.