RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rookvrije wijk Oog in Al: "Geen verbod, we willen vooral in gesprek met rokers"

1/3
UTRECHT - 'Dit terrein is rookvrij. Op weg naar naar een rookvrije generatie'. Een bord met die tekst hangt vanaf maandag aan een nu nog lege muur in de Utrechtse Händelstraat. In de wijk Oog in Al willen ze af van de sigaret. Maar niet met de opgeheven vinger, het doel is vooral om met elkaar in gesprek te gaan.

Monique Prinssen is huisarts in de wijk. Vanmorgen vroeg gaat ze in gesprek met een aantal wijkbewoners. "We denken dat het goed is om kinderen in een rookvrije omgeving te laten opgroeien. Voor kinderen is het zo dat als zij zien dat mensen in hun omgeving roken, dat dat de kans vergroot dat ze in de toekomst gaan roken. Volwassen zijn voorbeeldfiguren voor kinderen."

De twee toehoorders van Prinssen zijn beiden ex-roker. "Ik vind het een goed initiatief, het heeft moeite gekost om eraf te komen. Ik wil graag een voorbeeld zijn voor kinderen." Zijn buurman vult aan: "Eigenlijk vind ik het een mooi initiatief dat we elkaar erop gaan aanspreken. Dat vind ik wel interessant."

ROOKPOLITIE
Volgens huisarts Monique Prinssen is het niet de bedoeling de rokers weg te jagen. "We willen juist het gesprek met ze aangaan." Van een rookpolitie wil ze niet weten. Een roker die langsfietst kan wel begrip opbrengen voor het initiatief: "Er zijn andere wijken in Utrecht, dan kan ik daar wel roken."

Een van de andere initiatiefnemers, Stéphanie van Emmerik, legt uit hoe het gaat vanaf maandag. "Nou, bijvoorbeeld thuisverpleging van Careyn doet hier aan mee. Als meneer dan voor het pand een sigaret opsteekt, kan hij worden aangesproken met de vraag wat hij vindt van de rookvrije plek en of hij daarmee rekening kan houden."

Of na de sigaret ook de vervuilende auto in de ban moet worden gedaan, weet huisarts Prinssen nog geen antwoord op te geven. Maar een van de ex-rokende mannen ziet het wel die kant uitgaan. "Het is een kwestie van tijd ja. En ik denk dat het heel gewenst is dat wij op allerlei manieren ook de auto met elkaar gaan aanpakken."

Verslaggever Robert Jan Booij over een rookvrij Oog in Al


Verslaggever Robert Jan Booij over een rookvrij Oog in Al


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -