Raadsleden Utrecht verrast door staken sanering Nedereindse Plas

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrechtse gemeenteraadsfracties willen overleg met het college over het giftige afval in de Nedereindse Plas. Burgemeester en wethouders hebben gisteren in een brief laten weten dat verder saneren onnodig duur en te weinig effectief is.
Het hoofdpijndossier heeft Utrecht al tientallen miljoenen gekost. Nieuw onderzoek wijst volgens de gemeente nu uit dat het weinig zin heeft om na de Westplas nu ook het oostelijke deel van de Nedereindse Plas schoon te maken. De voormalige zandafgraving is sinds de jaren zestig lange tijd gebruikt als vuilstort en recente pogingen om de Westplas te saneren blijken mislukt.

VERRAST

VVD-raadslid Gertjan te Hoonte werd verrast door het nieuws. Hij vraagt zich af of de gemeenteraad daar niet eerst een besluit over moet nemen. "Het lijkt me dat een saneringstraject dat ooit door de raad in gang is gezet ook via de raad moet worden gestopt."
"Voor ons is het uitgangspunt nog steeds dat de plas wordt gesaneerd, zoals altijd de intentie was", vindt Te Hoonte. "Het is mooi als je daar kunt zwemmen en sowieso is het niet bepaald een nette plek dus zou het goed zijn om daar wat aan te doen."
Te Hoonte vindt daarom dat de beslissing over de Nedereindse Plas thuishoort in de gemeenteraad. "We moeten het ook in een bredere context zien", vindt hij. "Onze visie is nog steeds dat we veel woningen willen bouwen in polder Rijnenburg. Daarmee wordt de wens om te saneren wel wat groter. Er wordt ook gesproken over drijvende zonnepanelen op het water van de plas, maar laten we er eerst eens een besluit over nemen en dan bekijken wat er moet gebeuren."

INZICHTEN

Coalitiepartij GroenLinks vindt dat de raadsbrief duidelijk genoeg is. "De raad heeft om een onderzoek gevraagd en kennelijk zijn er nu inzichten dat het voldoende is om de situatie rond de Nedereindse Plas te monitoren", zegt raadslid Rachel Heijne. "Die inzichten worden nu met de raad gedeeld. Dan is het aan de fracties om de brief eventueel op de agenda te zetten."
GroenLinks zal dat vooralsnog niet doen, zegt Heijne desgevraagd. Ze kan de afweging tussen het milieuprobleem en de dure maatregelen wel volgen. Wel is ze nog benieuwd hoe de Regionale Uitvoeringsdienst erover denkt. Dat is de instantie die onder meer voor Utrecht toezicht houdt op een veilige leefomgeving en die kan inschatten of de veiligheid ook praktisch te handhaven is.

KLEIN RISICO MET GROOT GEVOLG

De Partij van de Dieren, ook verbaasd over de brief van het college, blijft voor het saneren van de hele plas. "De risico's dat gif via grondwater of oppervlaktewater in de omgeving terechtkomt worden op basis van dit onderzoek als klein ingeschat. Dat is op zich goed nieuws", laat fractievoorzitter Eva van Esch weten, "maar een klein risico met een groot gevolg moeten we alsnog niet willen."
"Het blijft giftig afval waar je toekomstige generaties mee opzadelt", vindt ze. De PvdD ziet het liefst dat het gestorte vuilnis veilig afgevoerd worden, maar begrijpt dat daar geen geld voor is. "De oplossing die de gemeente kiest is vooral goed voor de begroting. Maar de gedachte dat de heuvels en de bodem van de plas bestaan uit chemisch en medisch afval zou reden moeten zijn om verder te kijken."
Van Esch wijst op methoden waarbij het afval in folie wordt ingepakt en het gedeeltelijk dempen van de plas. "Daarmee is het afval niet verdwenen, maar wordt het risico dat er gitige stoffen in de natuur terechtkomen wel kleiner."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.