RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verslaafde serie-inbreker Baarn viel met bivakmuts op in slaap in woning

BAARN - De eigenaar van een huis aan de Gerrit van der Veenlaan in Baarn moet stomverbaasd zijn geweest toen hij vorig jaar juli op de vloer van zijn kantoor een man met bivakmuts zag liggen, in diepe slaap. In een waas van drank en drugs had de inbreker met een koevoet een raampje opengebroken. Als de gealarmeerde politie hem arresteert, blijkt hij de bril van de overleden moeder van de man in zijn zak te hebben.

De slapende man die wordt verdacht van zeven inbraken, moest zich vandaag verantwoorden voor de rechter. De 29-jarige Roel H. uit Baarn blijkt al jaren ernstig verslaafd aan verschilende drugs, waaronder cocaÔne en slaapmiddelen. Om zijn schulden en druggebruik te kunnen betalen gaat hij op het inbrekerspad.

LEEFDE IN EEN BUBBEL
Met steevast een bivakmuts over zijn hoofd laat H. in de huizen waar hij inbreekt veel troep en sporen achter. Regelmatig raakt hij gewond door kapotte glasscherven. Op meerdere plaatsen worden bloedvegen en -spetters van hem gevonden. Ook wordt hij door een aantal van de bewoners betrapt. De meeste van hen zijn al op leeftijd en daardoor extra kwetsbaar, vindt het Openbaar Ministerie.

De verdachte bekent in de rechtszaal bijna alle beschuldigingen. Hij is duidelijk nerveus en stottert af en toe. Veel van de details is hij vergeten, omdat hij door het veelvuldige druggebruik 'in een waas leefde, in een soort van bubbel.' Hij zegt spijt te hebben en vindt het vreselijk om te horen dat de slachtoffers enorm geschrokken zijn en zich niet meer veilig voelen in hun eigen huis en omgeving.

SCHILDERIJEN
De reeks verdenkingen begint met 40 schilderijen die tussen november 2015 en maart 2016 zijn gestolen uit een woning in de Mollerusstraat in Baarn. Het huis is in die periode onbewoond, omdat de bewoonster is overleden. Een van de zoons ontdekt de uit het huis van zijn moeder gestolen kunstwerken op de website van veilingbedrijf Zadelhoff. Die heeft ze van verdachte H. gekocht.

H. beweert dat hij de schilderijen voor iemand heeft doorverkocht aan het veilinghuis. Een naam wil hij niet noemen. De schilderijen zouden 40.000 euro waard zijn geweest. De inbreker zou ze voor 17.500 euro hebben verkocht en een klein deel van de opbrengst hebben gekregen. Maar volgens het OM heeft hij ze zelf gestolen. Uit het huis waren ook zilverwerk en sieraden weggenomen, maar de man zegt dat hij zich niet meer kan herinneren of hij die ook heeft verkocht.

WEER IN DE FOUT
Na de 'slaapinbraak' in Baarn zit H. korte tijd vast. Hij bekent ook nog een inbraak in Bussum, waar hij onder meer geld, gouden en zilveren miniaturen en gebruiksvoorwerken buitmaakt. De rechtbank besluit dat hij zijn rechtszaak in vrijheid mag afwachten. Hij kickt af, maar valt al snel terug in zijn oude gewoonte. Tussen juni en juli van dit jaar pleegt hij weer drie inbraken in Bussum, Eemnes en Laren. Hij komt opnieuw in voorarrest.

Tijdens het onderzoek naar H. worden ook dna-sporen van een vijf jaar oude woninginbraak in Bussum aan hem gekoppeld. Bewoners horen gestommel in hun huis. Als ze gaan kijken, komt een man met bivakmuts tevoorschijn. De heer des huis probeert tevergeefs te voorkomen dat de inbreker vlucht. Daarbij scheurt wel een stuk van diens plastic handschoen af. Ondanks het feit dat er huidsporen van H. op het stukje handschoen zitten, blijft hij ontkennen. Foute vrienden zouden het uit zijn huis hebben gestolen.

STRAF OP MAAT
Deskundigen stellen vast dat H. niet alleen kampt met een hardnekkige drugsverslaving. Hij heeft ook meerdere psychische stoornissen, waaronder ADHD en autisme. Hij moet daarom zo snel mogelijk verplicht wordt behandeld in een forensische kliniek.

Ook volgens de officier van justitie is maatwerk nodig. Niemand heeft er iets aan als hij na een celstraf gelijk weer aan de drugs gaat en gaat inbreken. Zij vraagt de rechtbank daarom de zaak drie maanden aan te houden, zodat hij van de gevangenis waar hij in voorarrest zit, rechtstreeks door kan naar de kliniek. Daarna zou hij begeleid moeten wonen. Als dat toch weer mis gaat zou hij twee jaar de gevangenis in moeten.

De verdachte voelt hier wel voor. Hij wil zijn leven beteren en beseft dat hij dat niet kan zonder hulp. Zijn advocaat vindt de voorwaardelijke straf die de officier wil eisen wel veel te hoog. Ook de rechters lijken voor het voorstel van het OM te voelen. De behandeling van de zaak wordt vervolgd op 10 december.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -