RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Baarnse raad: plan nieuw cultuurhuis te mooi om af te schieten

1/2
BAARN - Een meerderheid van de gemeenteraad in Baarn wil meer onderzoek naar de plannen voor een gloednieuw cultuurhuis in het centrum. Eerder besloot die raad om het bestaande theater uit te bouwen, maar het idee van een projectontwikkelaar om een nieuw onderkomen te bouwen voor zowel het theater, de bibliotheek als de Volksuniversiteit is volgens de raad 'te mooi om af te schieten'. Vanavond wordt er over het plan vergaderd.

De meeste partijen zijn enthousiast over het plan voor een cultuurhuis in het centrum. Wel zijn er nog veel vraagtekens. Vooral over de financiŽn zijn zorgen. De gemeente zou flink moeten bijleggen om het plan haalbaar te maken. Toch is het volgens een meerderheid van de partijen de moeite waard om de mogelijkheden verder te onderzoeken. Vanavond vergadert de gemeenteraad

EERDER BESLUIT
In maart besloot de gemeenteraad nog dat het huidige theater De Speeldoos uitgebreid zou worden. Het theater zou na verbouwing ook plek bieden aan de bibliotheek en de Volksuniversiteit Baarn.

Dit besluit leidde echter tot veel onvrede. De bibliotheek zou hiermee uit het centrum verdwijnen. Winkeliers vreesden hierdoor minder levendigheid, terwijl de winkels in Baarn het, volgens hen, al moeilijk genoeg hebben.

NIEUW IDEE
De raad was daarom blij verrast toen een projectontwikkelaar een compleet nieuw plan presenteerde. Johan Zijtveld van JeeGee Vastgoed wil de Arcade, een winkelstrip met kantoren erboven, slopen om plaats te maken voor theater De Speeldoos, de bibliotheek en de Volksuniversiteit Baarn. In ruil hiervoor zou hij aan de Rembrandtlaan, waar De Speeldoos nu te vinden is, huizen willen bouwen.

 De projectontwikkelaar wil huizen bouwen op de plek waar nu het theater staat. De projectontwikkelaar wil huizen bouwen op de plek waar nu het theater staat. | Foto: JeeGee Vastgoed

Het merendeel van de raad staat positief tegenover de plannen. "Er zijn voldoende handvatten om het plan verder uit te werken", denkt Tino Schouten van VoorBaarn. "Het centrum juicht dit idee toe." Ook de coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en CU-SGP) willen de mogelijkheden voor een nieuw cultuurhuis onderzoeken.

NADELEN
Ondanks het enthousiasme zijn er nog veel vraagtekens. Zo is het nieuwe cultuurhuis een stuk duurder dan de geplande verbouwing. Daarom vinden de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) en de PvdA het onverantwoord om de plannen door te zetten.

"Het enige argument om dit plan door te drukken is het verlevendigen van het centrum", vertelt Kees Koudstaal van BOP. "Maar daar zal een bibliotheek en een theater niet aan bijdragen." Ook Mark Eijbaard van de PvdA gelooft daar niet in. "De winkeliers moeten zelf aan de bak om het centrum gezelliger te maken."

ONDERZOEK
Het merendeel van de raad is enthousiast over de plannen, het college ziet echter wat beren op de weg. Dat wordt duidelijk middels een adviesbrief die het college naar de raad stuurde, legt Rik van Hardeveld van het CDA uit. "Dat waren zeven pagina's over alle nadelen. Het college schetst een te eenzijdig beeld, wij willen ook de positieve kanten weten."

De coalitiepartijen dienen daarom vandaag een motie in, waarin het college de opdracht krijgt meer onderzoek te doen. "Het plan is te mooi om af te schieten."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -