Stikstof-uitspraak bedreigt Vuelta-start Utrecht

© La Vuelta Holanda
PROVINCIE UTRECHT - De stikstof-uitspraak van de Raad van State zou de start van de Vuelta volgend jaar in Utrecht kunnen bedreigen. Volgens de provincie is de wielerronde een van de voornaamste projecten in onze regio die last kan hebben van de ambitie om minder stikstof uit te stoten.
Gedeputeerde Hanke Bruins Slot heeft een lijst gemaakt van grote Utrechtse (bouw)projecten die last krijgen van de stikstof-uitspraak. De Vuelta is de meest in het oog springende. Bruins Slot heeft de lijst naar eigen zeggen gemaakt om de landelijke politiek een idee te geven wat de gevolgen zijn van de stikstof-uitspraak.
"Het gaat nadrukkelijk om mogelijke hinder en de lijst heeft geen enkele formele status", schrijft de gedeputeerde in een schriftelijke reactie. "We zijn momenteel in afwachting van nieuwe richtlijnen vanuit het Rijk om te bepalen welk effect er daadwerkelijk is voor het wielerevenement."
De ronde start in augustus met een ploegentijdrit in Utrecht. Daarna gaat het peloton naar Den Bosch en Breda.

REACTIE COR JANSEN

Cor Jansen van Utrecht Marketing, die zich hard maakte voor de komst van de Vuelta, reageerde aanvankelijk verrast op het nieuws. Maar hij denkt na bestudering van de memo van de gedeputeerde dat de Vuelta gewoon door zal gaan en 'omwille van zorgvuldigheid' in de provincielijst is opgenomen.
De uitspraak van de Raad van State heeft grote gevolgen in heel Nederland. (Bouw)projecten die ook maar enigszins bijdragen aan de stikstofuitstoot, dreigen geen vergunning te krijgen.

ANDERE PROJECTEN

Op de lijst die gedeputeerde Bruins Slot maakte, staan meer projecten dan alleen de Vuelta. Ook de komst van het ecoduct op de provinciale weg tussen Leersum en Maarsbergen zou hinder kunnen ondervinden van de stikstof-uitspraak. Net als werkzaamheden aan de Oostelijke Rondweg in Veenendaal, de komst van een woonwijk in Soesterberg en de bouwplannen bij het Henschotermeer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.