RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

EU-regels dwarsbomen brandweervrijwilliger: "Wij zitten hier niet op te wachten"

1/2
PROVINCIE UTRECHT/SCHALKWIJK - Het einde dreigt voor de vrijwillige brandweerman. Volgens nieuwe regels moeten de vrijwilligers worden betaald en dat zou een enorme kostenpost voor de overheid betekenen, meldt het AD. Van het Nederlandse brandweerpersoneel bestaat 80 procent uit vrijwilligers.

Je doet het vanuit je passie, je doet het voor je medemens"
Paulien Polderman, vrijwillige brandweer Schalkwijk

Als gevolg van Europese wetgeving zouden brandweervrijwilligers volgens de nieuwe regels loon moeten krijgen. Vrijwilligers vormen nu de ruggengraat van de Nederlandse brandweer. Het personeel bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers en voor 20 procent uit beroeps. Er zijn ruim 19.000 vrijwilligers ten opzichte van ruim 5.000 beroeps brandweerlieden.

Paulien Polderman is bevelvoerder van de brandweer in Schalkwijk en zelf ook vrijwilliger. Ze denkt niet dat vrijwilligers hetzelfde betaald willen worden als de beroeps. "Ik schat zelf in dat de meesten hier helemaal niet op zitten te wachten. Je doet het vanuit je passie, je doet het voor je medemens," zegt ze tegen RTV Utrecht.

VERGOEDING

In plaats van salaris, krijgen de vrijwilligers overigens wel een vergoeding. "Per keer dat we uitrukken, worden we betaald." Die vergoeding krijgen de vrijwilligers ook als ze aanwezig moeten zijn vanwege bijvoorbeeld een training.

Polderman vreest de gevolgen van de EU-regels. Want wat gebeurt er als er niet meer met vrijwilligers kan worden gewerkt? "Nu zijn er nog brandweerposten in kleine dorpen. Als je dan een ander systeem krijgt, dan moet je misschien de brandweerposten verplaatsen. Dat betekent een langere opkomsttijd en een langere aanrijtijd, dan komt echt de veiligheid in gevaar."

OPLOSSINGEN

Een denktank met deskundigen moet nu met oplossingen komen. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat hun adviesrapport in december klaar is.

Brandweerbevelvoerder Paulien Polderman bij Radio M Utrecht: "Vrijwilligers zitten hier niet op te wachten"


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht