RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stikstofuitspraak brengt boeren in problemen: stoppen voor 4 op 10 bespreekbaar

PROVINCIE UTRECHT - Boeren vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf door de stikstofuitspraak van de Raad van State (RvS). Als er een goede financiŽle regeling komt, dan is stoppen voor 4 op de 10 boeren bespreekbaar. Dat blijkt uit een enquÍte van de NOS onder lezers van vakblad Nieuwe Oogst, waar ruim 6.000 boeren aan hebben meegedaan.

De uitspraak van de Raad van State heeft tot veel onrust geleid onder boeren. 60 procent van de boeren die heeft meegedaan aan de enquÍte heeft twijfels over het voorbestaan van hun bedrijf. Van de boeren die in de toekomst willen uitbreiden verwacht een meerderheid dat dat niet meer mogelijk is.

Via het Programma Aanpak Stikstof (PAS) werden vergunningen verleend, zolang de aanvragers toezeggingen deden om de stikstofuitstoot die ermee gemoeid was te compenseren. Dat systeem was te vrijblijvend en daardoor in strijd met Europese richtlijnen, oordeelde de RvS in mei. Door het PAS worden speciale Natura 2000-gebieden niet afdoende beschermd volgens de rechter.

De gevolgen zijn groot. In totaal zijn ruim 18.000 projecten op de tocht komen te staan, waaronder meer dan 100 overheidsprojecten. In opdracht van de Kamer vroeg verantwoordelijk minister Carola Schouten (Landbouw) een college onder leiding van oud-minister Johan Remkes om advies. Vanmiddag zal Remkes zijn mogelijke oplossingen presenteren.

Via de media lekte al uit dat Remkes vooral zal adviseren in te grijpen in het verkeer en de landbouw. Zo zou het kabinet de maximumsnelheid moeten verlagen, en de veestapel verder inkrimpen. Een plan van coalitiepartij D66 om de veestapel te halveren, stuitte op felle kritiek van de overige coalitiepartijen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -