RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Extra bruggen Merwedekanaal betekenen einde voor watersportverenigingen

1/4
UTRECHT - De komst van de bruggen op het Merwedekanaal in Utrecht betekent het einde van de scouting. Volgens de Baracuda Zeeverkenners kan er dan niet meer worden gezeild, omdat de masten niet onder de bruggen door kunnen en ook de roeiverenigingen maken zich grote zorgen.

De gemeente Utrecht wil extra bruggen aanleggen over het kanaal, zodat de bewoners makkelijker de stad in kunnen van de nieuw te bouwen Merwedekanaalzone. In dit gebied komen tussen de zesduizend en tienduizend woningen. De besluitvorming over het exacte aantal woningen en de bruggen is even uitgesteld door de gemeente, maar intussen maken de verenigingen zich grote zorgen.

Femke Hoekstra van de Baracuda Zeeverkenners: "We hebben nu op dit moment ongeveer anderhalve kilometer zeilwater hier in Utrecht en dat is echt het minimum. Met de komst van de bruggen blijft er maar een paar honderd meter over".

OUDSTE VERENIGING
Op zaterdag zie je de zeilbootjes van de vier scoutingverenigingen op het water. Tussen de zeilboten door varen de plezierbootjes en ook de roeiers. Zo af en toe gaan de boten rakelings langs elkaar, maar ergens anders naartoe gaan met de vereniging is geen optie. Hoekstra: "Eigenlijk is dit het enige plekje waar je nog kunt zeilen in de stad. Wij zitten al bijna zestig jaar in Utrecht. Onze leden komen hier uit de stad. Dus vertrekken naar een andere plek zou heel gek zijn. Dan zouden we al onze leden verliezen."

 Baracuda Zeeverkenners Baracuda Zeeverkenners | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

Ook de gemeente erkent de problemen op het kanaal. Maarten van Ooijen, wethouder sport: "Ik zie ook de drukte die de verenigingen ervaren en daarom doen we ook ons uiterste best om het roeien te behouden en dat geldt ook voor de scouting en andere gebruikers van het kanaal. We kijken hoe we voor iedereen het kanaal toegankelijk kunnen houden".

TOPSPORT
Drie roeiverenigingen zitten naast de scouting. De studentenverenigingen Triton en Orca en Viking voor de jonge roeiers. Bij deze verenigingen worden jonge talentvolle roeiers klaargemaakt voor misschien wel de Olympische spelen. Veel leden zijn hun al voorgegaan.

We hebben geen box met oplossingen die we zo uit onze gereedschapskist kunnen halen"
Maarten van Ooijen, wethouder sport

Luuk en Jonas zijn twee jonge talenten bij Viking. De 11-jarige Luuk: "Ik zou later wel op de Olympische Spelen willen roeien en het WK. Dat zou mij heel leuk lijken". Jonas, 13 jaar oud: "Laten we eerst maar beginnen met het NK". De komst van de bruggen zal wel roet in het eten gooien denken de jonge roeiers.

 Luuk en Jonas bij roeivereniging Viking. Luuk en Jonas bij roeivereniging Viking. | Foto: RTV Utrecht / Iris Tasseron

BRUGGEN
Door de bruggen kunnen de roeiers minder lange afstanden varen op het kanaal. Bij elke brug zal iedereen vaart moeten minderen. Jonas: "Er zijn vaarregels dus je hebt maar één kant op voorrang. Je moet dus altijd stilliggen voor een brug en omkijken of er niks aankomt. En op de terugweg, als je geen voorrang hebt, moet je helemaal al lang wachten soms."

In Amsterdam en Rotterdam zijn de trainingsmogelijkheden beter voor de roeiers, dus Luuk en Jonas denken erover Utrecht te verlaten als ze ouder zijn. Luuk: "Andere wateren zijn soms beter en dan is het handig om daarop te roeien en het ligt natuurlijk ook aan de universiteit waar je gaat studeren". Jonas: "Als je hier bij Triton gaat is het toch weer hetzelfde water en het is hier veel kleiner en er zitten al drie verenigingen, dus...."

OPLOSSING
Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijke aanleg van een trainingsbaan voor de roeiers in polder Rijnenburg aan de rand van de stad. Dat zou een uitkomst kunnen zijn, maar trainen op open water blijft nodig. Wethouder Van Ooijen wil graag de topsport en ook de verenigingen voor de stad behouden. "Roeien is ons heel dierbaar. Het is een puzzel waar geen eenvoudige oplossingen voor zijn. Ik snap ze heel goed, maar we hebben het roeibelang echt wel op ons netvlies. Alleen hebben we geen ultieme box met oplossingen die we zo uit onze gereedschapskist kunnen halen".

Zaterdag 5 oktober wordt het extra druk op het water. Dan gaan de verenigingen samen met bewoners actievoeren tegen de komst van de bruggen op het Merwedekanaal.

Extra bruggen op het Merwedekanaal belemmeren de watersport


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -