Aart zet al 13 jaar het Gouden Kalf op z'n plek: "Ik heb totaal niks met films"

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Vandaag stond de Neude vol met voorbijgangers, pers en werknemers van het filmfestival. Het Gouden Kalf werd daar rond het middaguur geplaatst door Aart de Jong, chauffeur machinist. Met de komst van het kalf weten de Utrechters dat het Nederlands Film Festival weer in de stad komt.
Aart is de specialist als het aankomt op het plaatsen van het Gouden Kalf. Hij neemt al dertien jaar deze taak op zich. "Het is tot nu toe elk jaar goed gegaan, zelfs de dertiende keer", vertelt hij lachend. "Het mooiste vind ik al die journalisten die hier dan staan. Het is gewoon mijn werk maar ieder jaar staan ze weer te klappen."
Aart de Jong is bezig met het verplaatsen van de Gouden Kalf.
Aart de Jong is bezig met het verplaatsen van de Gouden Kalf. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Vanaf vrijdag staat de stad ruim een week in het teken van de beste Nederlandse films. Tijdens de verplaatsing hing het kalf met een hijskraan in de lucht en sindsdien staat hij vrolijk te grazen op het plein.
Ik heb totaal niks met films. Meestal val ik na 10 minuten in slaap op de bank.
Aart de Jong, chauffeur machinist
Het kalf valt door zijn grootte en zijn goudkleurige laag lekker op. "Het Gouden Kalf staat op de Neude omdat het een hele fijne, centrale plek is in de stad", vertelt Silvia van der Heiden, directeur van het Nederlands Film Festival. "Hier staat ook een trailerbioscoop met trailers van films die te zien zijn op het Film Festival."
Van der Heiden vertelt dat het Gouden kalf een bijbels icoon is en destijds stond voor aanbidding en voor iets wat er niet is. "Ik denk dat het inspeelt op die verbeelding die je hebt op het moment dat je een film probeert te maken." Ze houdt zelf ook enorm veel van kalfjes. "Weet je hoe leuk een kalf driest in de wei draaft! Heel leuk!"
Het Gouden Kalf is geplaatst op de Neude.
Het Gouden Kalf is geplaatst op de Neude. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
"In de zomer doe ik dit werk liever dan in de winter, maar ik vind mijn werk leuk omdat het iedere dag weer anders is", vertelt Aart. Volgens hem gaat het vervoeren van het kalf allemaal vanzelf, omdat hij het al zo lang doet. Hij vindt het beeld ook niet zwaar, hij weegt 1100 kilo. Als het filmfestival is afgelopen mag Aart het Gouden Kalf ook weer van het plein af halen. Daarna wordt het Gouden Kalf veilig opgeborgen in een depot in Hoofddorp.
Aart is zelf waarschijnlijk niet te vinden op het filmfestival. "Ik heb totaal niks met films. Meestal val ik na 10 minuten in slaap op de bank."
Het kalf blijft hier tot volgende week vrijdag staan, dan wordt hij verplaatst naar de Stadsschouwburg voor het Gouden Kalveren Gala dat daar dan is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.