RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Na 70 jaar geen ChristenUnie in bestuur Bunschoten: "Echt erg voor het dorp"

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bunschoten-Spakenburg weet niet beter dan dat het dorp bestuurd wordt door de ChristenUnie, maar dit lijkt te veranderen. De VVD stopte de samenwerking en wil nu met andere partijen in gesprek over een nieuwe coalitie. De ChristenUnie, de grootste partij, zou daardoor voor het eerst in bijna 70 jaar buitenspel komen te staan.

De ChristenUnie werd vorige week totaal overvallen door het besluit van de VVD om uit de coalitie te stappen. "Ik wilde gewoon op de koffie met een collega", vertelt fractievoorzitter Alma Broekmaat - Hagens van de ChristenUnie. "Ik vind het jammer, vooral echt erg voor het dorp."

De ChristenUnie heeft na al die tijd een soort machtspositie"
Jan-Bert Heinen (SGP)

COALITIE
En de verrassing werd nog groter toen gisteravond bleek dat alle andere partijen liever met elkaar samenwerken, dan met de ChristenUnie. "Maar dat was minder onverwachts", reageert Broekmaat - Hagens, die de bui inmiddels zag hangen.

Als grootste partij nam de CU het initiatief voor een bijeenkomst met alle fractievoorzitters. "We hebben een rondje gemaakt om te inventariseren wie met wie wilde samenwerken", legt Broekmaat - Hagens uit. "Het was een korte bijeenkomst."

VERANKERD
Volgens de VVD heeft de ChristenUnie het aan zichzelf te danken, dat de andere partijen liever zonder hen een bestuur vormen. "We willen bestuurlijke vernieuwing", legt fractievoorzitter Wiebe de Boer van de VVD uit. "Maar dat is lastig met de ChristenUnie." Volgens de VVD heeft de grootste partij de afgelopen zeventig jaar een "systeem ontwikkeld dat zich in de politiek heeft verankerd".

Ook de SGP herkent het beeld dat de VVD schetst. "Je merkt af en toe dat je tegen iets aan het opboksen bent", vertelt fractievoorzitter Jan-Bert Heinen van de SGP. Volgens hem is de samenwerking met de ChristenUnie soms onnodig moeizaam. "De ChristenUnie heeft na al die tijd een soort machtspositie. De ChristenUnie bepaalt."

SAMENWERKING
Daarom zouden de oppositiepartijen (CDA, SGP en Christelijke Arbeiders Partij) liever samenwerken met de VVD. Samen hopen de partijen voor bestuurlijke vernieuwing te zorgen. "We willen meer openheid en transparantie", licht Heinen toe.

Ook het CDA, die in een vorige periode nog een coalitie vormde met de ChristenUnie, ziet daar nu vanaf. "Met het oog op de verkiezingsuitslag ligt dat niet in de eerste plaats voor de hand", schrijft Ariean van de Groep van het CDA in een verklaring. De VVD kreeg er na de vorige verkiezingen drie zetels bij.

AMBITIE
De VVD wil in de nieuwe coalitieonderhandelingen inzetten op een daadkrachtig financieel beleid. Daarbij wil de partij ook kijken naar de mogelijkheden om te bezuinigen. "Voor ons is het verhogen van de gemeentelijke belastingen (OZB) echt het allerlaatste station", aldus De Boer.

De ChristenUnie, die niet meedoet aan deze onderhandelingen, wacht af. "Er is behoefte aan een stabiel bestuur", legt Broekmaat - Hagens uit. En daar lijkt de partij voor het eerst in bijna 70 jaar geen deel van uit te maken. "Maar de ChristenUnie zal zich ook inzetten vanuit de oppositie."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -