Ouders overleden Savannah, Romy en Nick overhandigen petitie aan minister

© RTV Utrecht / Rik Dogger
ACHTERVELD/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De families van de vermoorde Romy, Savannah en Nick hebben vanmiddag hun petitie aangeboden aan minister Dekker. In totaal staan er 90.000 handtekeningen op de lijst. Voldoende draagvlak, hopen de ouders, om ervoor te zorgen dat de jeugdstraffen in Nederland omhoog gaan.
Savannah Dekker (14) uit Bunschoten, de 14-jarige Romy Nieuwburg uit Hoevelaken en Nick Bood (16) uit het Noord-Hollandse Assendelft werden in 2017 gedood door minderjarigen. De daders kregen één tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat vinden de ouders van de gedode tieners te lage straffen.
"Wij willen graag dat de jeugdstraffen naar twee tot vijf jaar gaan", vertelt Monique Dekkers, moeder van Savannah. "Met gradaties erin zodat de rechter en het OM wat te kiezen heeft qua straf voor verschillende delicten."

SCHRIKKEN

Voor de Freddy en Monique Dekker is de petitie geen vergelding. "Je schrikt enorm als je te horen krijgt: houd er maar rekening mee dat hij, de dader, twee jaar krijgt", vervolgt Monique. "Dat is echt een klap in je gezicht. Meestal zit je langer in de rechtbank dan dat hij in de jeugdinstelling zit. In het volwassen strafrecht wordt het stukje genoegdoening wel meegenomen maar bij de jeugdstraffen niet. Het moet gewoon omhoog."
Minister Dekker heeft de petitie onder grote belangstelling in ontvangst genomen. Hij neemt de handtekeningen mee naar de Tweede Kamer, waar volgens hem een goed debat gevoerd moet worden over dit onderwerp. Zelf heeft hij nog vraagtekens bij een eventuele verhoging van de straffen voor jeugdigen.
De ouders van Savannah pleiten voor hogere straffen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.