Veehouders moedeloos: "Nu is het weer stikstof, de overheid is onbetrouwbaar"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - "Ik ben in januari naar Nieuw-Zeeland geweest. Mijn nichtje heeft daar een melkveebedrijf. Het eerste wat ik tegen mijn vrouw zei toen ik uit het vliegtuig stapte, is: 'hier zou ik wel kunnen wonen.'''
René van Vliet heeft met zijn broer Sander een biologische kaasboerderij met vijftig koeien in Oudewater. Vrolijke jongens van zichzelf. Maar hun goede gemoed poetst de zorgen niet weg, zeggen ze. En dat heeft te maken met de overheid. "Een onbetrouwbare partner", vindt Réne.
Echt vertrekken naar Nieuw-Zeeland zal hij niet zo snel doen, onder meer vanwege de vaste clientèle, die trouw een stukje kaas haalt bij het bedrijf of de bed&breakfast bezoekt die ze ook runnen. Maar het plezier in het werk verdwijnt zo langzamerhand wel steeds meer. Het stikstofrapport dat gisteren is gepresenteerd helpt zeker niet mee.
"Stikstof is nu het nieuwe woord, maar we zijn al vijf jaar bezig." René doelt onder meer op de aangescherpte fosfaatwetgeving. Daar komen de maatregelen waar de commissie Remkes gisteren mee naar buiten kwam bovenop. Oude bedrijven in de buurt van Natura2000-gebieden moeten gesaneerd worden en als de boer het daar niet mee eens is, onteigend.

ONGEWENST

"Wij zitten wel in de buurt van een natuurgebied, naar mijn weten niet een die te veel last heeft van stikstof." Toch weten ze niet waar ze aan toe zijn. "Het zorgt alleen maar voor nog meer onzekerheid, omdat je niet weet welke kant de wetgeving opgaat. Wij hebben een prachtig modern bedrijf, klaar voor de toekomst. Maar zijn we over vijf jaar nog gewenst?", vraagt de jonge boer zich hardop af.
Ondanks alle investeringen die we doen, hebben we het gevoel dat we niet meer gewenst zijn
René van Vliet
Vader Rien werkt ook nog mee in het bedrijf, en is vanmorgen in alle vroegte bezig met de kaas. Terwijl hij die keert in een bad met pekel, vertelt zoon Sander dat ze vorig jaar nog hebben geïnvesteerd in een emissie-arme stal. Een stal waar bijna geen ammoniakuitstoot is.
"Het probleem is dat zodra de poep en de plas bij elkaar komt, er een chemische reactie ontstaat, waardoor ammoniak vrijkomt. Een machine drukt de ontlasting door de put en een klep zorgt ervoor dat de gassen daar blijven." René vult aan: "Dat zijn nieuwe eisen en dat kost heel veel geld. En dat is ook de teleurstelling bij veel melkveehouders, omdat er heel veel betaald wordt voor extra eisen en milieumaatregelen. Maar de opbrengsten zijn er niet. En dat is heel frustrerend."
De broers René (l) en Sander (r) in hun nieuwe ammoniakarme stal
De broers René (l) en Sander (r) in hun nieuwe ammoniakarme stal © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Koe Dora 1 hoort de woorden gelaten aan. Licht cynisch zeggen de broers dat de rood-wit-gevlekte koe nummer één 'stikstofuitstoter' in de stal is. "Daar zouden we er 65 van willen hebben, van deze. Veertien jaar oud en die heeft 100.000 liter melk gegeven. Heel goed verzorgen, veel liefde en een goed rantsoen, dan kan je goed met je dieren omgaan."

GESTOORD

Verderop in de weilanden van de broers staan de andere koeien van het bedrijf. Daarover uitkijkend geven de broers nog maar eens aan hoe krom ze de regels vinden. Ze hebben hun dieren graag buiten, omdat de ammoniakuitstoot daar een stuk kleiner is, omdat die poep en plas daar minder bij elkaar komt. "Als ze zouden handhaven, dan is dit illegaal. Want de koe mag niet meer buiten lopen, daar heb je een vergunning voor nodig. Wij overtreden nu de wet, het is echt gestoord."
"Als ze doorgaan met het beperken van stikstof voor de melkveehouderij, dan krijg je net als bij de varkens en kippen dat de stallen dicht gaan, en de ammoniak wordt afgezogen. Het wordt gesloten," zegt Sander. "Terwijl wij graag open willen zijn, met de koeien buiten zodat iedereen het kan zien. Maar zolang wij voor de vliegtuigen en de bouw ruimte moeten maken, zal dat minder worden."
Wat is stikstof eigenlijk?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.