Utrechtse collegepartijen pleiten voor 80 km/u op snelwegen rond Utrecht

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Op de ring Utrecht moet de maximumsnelheid omlaag van 100 naar 80 kilometer per uur. Daarvoor pleiten de lokale coalitiepartijen D66 en GroenLinks. Die partijen hebben die wens al langer, maar nu de commissie Remkes pleit voor lagere snelheden op wegen, dienen ze het verzoek opnieuw in.
De ring Utrecht wordt gevormd door de snelwegen A27, A12, A2 en ook de Zuilense Ring en de Noordelijke Randweg Utrecht langs Overvecht worden als de Utrechtse ring gezien. Op veel plekken mag het verkeer op de middelste rijstroken nu 100 rijden en op de parallelbanen 80.
De twee partijen gaan ervan uit dat het verlagen van de snelheid zorgt voor minder uitstoot, waardoor bouwprojecten die nu stil liggen hervat kunnen worden. Ook vermoeden ze dat door langzamer rijden het niet nodig is om de A27 bij Amelisweerd te verbreden. Ze willen nu van het college in Utrecht weten of die conclusies kloppen en of de wethouder bij het rijk zal aandringen om de snelheid omlaag te krijgen.
Gisteren zei de commissie Remkes in een langverwacht rapport dat de snelheid op rijkswegen en provinciale wegen moet worden aangepast, zeker in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Dat is nodig om de stikstofuitstoot te verlagen. In Nederland liggen veel bouwprojecten stil, nadat de hoogste bestuursrechter had geoordeeld dat het stikstofbeleid in Nederland niet volgens de regels verloopt.
Het is nog de vraag wat het kabinet doet met de aanbevelingen van de commissie Remkes. De ANWB laat vandaag weten dat er te praten valt over de verlaging van de snelheid, maar dan moet Remkes wel aantonen dat de stikstofreductie substantieel is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.