Vervloekte parkeerbon onder ruitenwisser vanaf dinsdag verleden tijd in Utrecht

© ANP
UTRECHT - De papieren parkeerbon onder de ruitenwisser behoort bijna tot het verleden in Utrecht. De bekeuringen vallen vanaf dinsdag op de deurmat. De maatregel werd mei dit jaar al aangekondigd en is bedoeld om het aantal onterechte parkeerboetes terug te dringen.
De gemeente laat vanaf dinsdag alle parkeercontroles uitvoeren door handhavers met scanauto's. Vier van die wagens rijden zeven dagen per week door de stad. Alle locaties waar betaald parkeren geldt, worden volgens de gemeente regelmatig op verschillende tijden gecontroleerd.
Er worden scans gemaakt van kentekens en foto's van de situatie. Daarna volgt een automatische controle via het Nationaal Parkeer Register om na te gaan of er parkeergeld is betaald. Kentekens waarvoor niet betaald is, worden op het stadskantoor nog een keer gecontroleerd. Handhavers controleren aan de hand van de foto's van de situatie of een parkeerbon inderdaad terecht is of niet. Bij twijfel gaat een handhaver naar de locatie om de situatie te beoordelen.
Overtreders krijgen binnen twee weken de naheffingsaanslag thuis gestuurd. Daarin staan ook de betalingsmogelijkheden. Tussen het moment van het scannen van het kenteken en de controle zit expres een kleine vertraging. Dit is om te voorkomen dat mensen een bon krijgen terwijl ze net aan het betalen waren.
Wie drie of meer parkeerbonnen niet heeft betaald, loopt de kans om een wielklem te krijgen.

GEHANDICAPTEN

Voor bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart werkt het systeem nog niet. Die staan op naam en niet op kenteken en bezitters daarvan mogen ook gratis op reguliere parkeerplaatsen staan. Er wordt volgens een woordvoerder van de gemeente nog nagedacht over een oplossing.
Voorlopig worden de meldingen van de scanauto ook nog "handmatig gecontroleerd", aldus de gemeente. Dat betekent dat er bij elke melding van een foutparkeerder ook nog een controleur op een scooter langskomt om te kijken of de boete wel terecht is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.