Restauratie monumentale banken Hertenkamp Zeist

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
ZEIST - Het Utrechts Landschap is op internet een inzamelingsactie gestart om twee oude stenen banken in het Zeisterbos op te knappen. De Pauw van Wieldrechtbank en de Van de Pollbank zijn aangetast door weersinvloeden, schimmels en mossen. Voor de totale restauratie is zo'n 20.000 euro nodig.
De Van de Pollbank dateert uit 1930 en was destijds een geschenk van de Zeistenaren aan Jonkheer Frederik van de Poll toen hij zeventig werd. De bank staat aan het begin van de toegangsweg richting de Boswerf. Het gaat om een gemetselde bank waarbij door de jaren heen het houten zitgedeelte is verweerd.
De Pauw van Wieldrechtbank aan de andere kant van het Hertenkamp dateert uit 1915 en werd door de weduwe van de adelijke ridder Pauw van Wieldrecht in het bos geplaatst. De familie woonde in de buurt in het Paviapand. Toen de laatste telg van de familie Pauw van Wieldrecht, jonkvrouw Emilie september vorig jaar overleed, stierf het geslacht uit. Het Paviapand was toen overigens al lang geen familiebezit meer.

GROTER PLAN

Het aanpakken van de twee oude banken maakt deel uit van een groter plan om het Zeisterbos op te knappen. Zo komt bij restaurant 't Jagershuys een Toeristisch Overstappunt. De weg is daar opgebroken voor de aanleg van meer parkeerplaatsen. In 2016 werden de bronzen beelden van twee herten naast de oude boswachterswoning al gerestaureerd. Met behulp van donaties en fondsen werd in korte tijd de benodigde 50.000 euro opgehaald.
Doneren voor de banken kan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.