RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurlijk Zoëy: Behaard en kaal breukkruid

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Je hebt er normaal gesproken nauwelijks oog voor. De planten die groeien op een braakliggend stuk terrein. Eddy loopt met planteninventarisator Wim Vuik over een braakliggend terrein bij De Meern. Omdat hier gebouwd gaat worden is de bestaande kleigrond omgewoeld en vermengd met het nieuw aangevoerde zand. Juist deze combinatie zorgt voor grond waar zeer zeldzame plantjes kunnen groeien: rood guigelheil, stijf ijzerhard en driebloemige nachtschade bijvoorbeeld.

 Eddy en Wim Vuik met het zeldzame zomeralsem. Eddy en Wim Vuik met het zeldzame zomeralsem. | Foto: RTV Utrecht/Jeffrey Ringrose

Wim: "Ik ben op heel veel braakliggende terreinen geweest. Maar deze is wel heel bijzonder. Ik heb in zeker 10 jaar niet zo'n bijzonder terrein gezien!!" Eddy: "Wat ontzettend gaaf, het moet voor jou een beetje voelen alsof ik hier een hop zie vliegen. Dat is een hele mooie vogel met een kuif die je maar zelden ziet."

BEHAARD BREUKKRUID
Een op het oog niet zo bijzonder plantje is het kaal breukkruid, dat vrij algemeen voorkomt. Maar op het terrein waar Eddy en Wim lopen staat er ook behaard breukkruid en dat is super zeldzaam. Het is familie van de tomaat, de driebloemige nachtschade. Wim:"Deze heb ik nog nooit eerder in Nederland gezien!"

WELRIEKENDE GANZENVOET
Wim: "Vind jij dit nu lekker ruiken of niet? In floristenland staat de geur van de welriekende ganzenvoet ter discussie; Is dit nou smerig of niet? Ik vind het naar terpentine ruiken." Eddy: "Ja, maar ik schilder dus dit is voor mij een vertrouwde geur, het ruikt naar mijn atelier en dus lekker." Wim: "Ik vind het niks, maar het is trouwens wel weer een zeldzaam ding."

Wil je zien wat er nog meer voor zeldzame planten groeien op het braakliggende terrein bij De Meern, kijk dan hier naar de hele uitzending van Natuurlijk Zoy.

Natuurlijk Zoy: Braakliggend terrein


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -