RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rookruimtes definitief verbannen uit horeca, verbod geldt direct

PROVINCIE UTRECHT - Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden moeten definitief worden verbannen. De uitzondering die nu nog bestond voor horeca is ongeldig, oordeelde de Hoge Raad vandaag. Het rookverbod geldt daarmee per direct.

Eerder oordeelde het gerechtshof al dat rookruimtes niet langer zijn toegestaan. Afgelopen mei adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad dat de uitspraak van het hof - namelijk dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is - in stand kan blijven.

"DRAMATISCH"
De zaak was aangespannen door de niet-rokersvereniging CAN. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde de uitspraak eerder al "dramatisch" voor cafés en discotheken met een rookruimte. De organisatie pleitte vorig jaar al voor financiële compensatie voor investeringen die ze hebben gedaan.

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. Momenteel wordt er ook onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen.

HANDHAVING
De komende weken gaat de NVWA nog niet controleren of het verbod op rookruimtes in de horeca wordt nageleefd. "Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in gang te zetten", schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Blokhuis zegt "een dubbel gevoel" over de uitspraak te hebben. Het is goed nieuws voor de volksgezondheid, maar het doorkruist ook zijn afspraak met de horecasector, aldus de staatssecretaris. Hij had eerder met de Koninklijke Horeca Nederland "goede afspraken" gemaakt die rookruimtes in 2022 verbieden.

Blokhuis bespreekt binnenkort met de NVWA wat op het vlak van handhaving "realistisch zou zijn". Hij hoopt de Kamer medio oktober meer duidelijkheid te kunnen geven en tot die tijd worden er geen boetes uitgedeeld. Het is ook nog niet zeker dat er per half oktober wel zal worden gehandhaafd, aldus de bewindsman.

REACTIES ANTI-ROOKORGANISATIES
De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) is blij met de uitspraak van de Hoge Raad over rookruimtes in de horeca. Volgens ANR-bestuurslid Sigrid Attema dragen "rookruimtes bij aan het beeld dat roken normaal is. Maar roken is niet normaal. De ANR werkt toe naar een Rookvrije Generatie, waarbij kinderen niet meer gaan roken. Daarvoor is het juist belangrijk dat niet-roken wordt gezien als normaal. Sluiting van de rookruimtes in de horeca draagt daar aan bij."

ANR is een samenwerkingsverband van organisaties die als doel hebben "dat er niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken". Initiatiefnemers zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -