Natuurlijk Zoëy: Samenwerken met bomen

Eddy en Anja op zoek naar paddenstoelen in het Bredius Park.
Eddy en Anja op zoek naar paddenstoelen in het Bredius Park. © RTV Utrecht/ Nathalie Ringrose
PROVINCIE UTRECHT - Eddy gaat in het Brediuspark in Woerden op zoek naar kleibospaddenstoelen. Dit soort paddenstoelen zijn te vinden in gebieden met kleiafzetting en oude beuken en eiken.
In Nederland en in Europa zijn dit soort gebieden zeldzaam, maar in de provincie Utrecht kennen we er een aantal. Amelisweerd is het grootste kleibosgebied in Nederland, maar ook het Vijverbos in Harmelen, het Landgoed Linschoten en dus ook het Brediuspark.
Anja Knijff van de Paddenstoelenwerkgroep van IVN-KNNV Woerden: "Het blijkt dat er nu maar heel weinig paddenstoelen zijn vanwege de droogte van de afgelopen maanden." Gelukkig vinden zij en Eddy er toch een paar, zoals de geelplaatrussula, de vissige eikenrussula en de grote krulzoom. "Maar als er weer veel regen valt, zoals deze week het geval is, zullen we veel meer paddenstoelen gaan zien. Onder de grond is de zwamvlok nog aanwezig. Als die meer water krijgt groeien de vruchtlichamen weer boven de grond", vertelt Anja.

SCHIMMELS

De kleibospaddenstoelen, waar het park bekend om is, werken samen met de bomen. De schimmeldraden in de bodem vormen een fijn netwerk rond de wortels van de boom. Daardoor kan de boom mineralen uit de bodem beter opnemen en worden de wortels tegen uitdroging beschermd. In ruil hiervoor profiteren de schimmels van de door de boomwortels afgescheiden glucose. De vruchtlichamen van deze schimmels zien wij als paddenstoelen boven de grond verschijnen.
met een spiegeltje onder de hoed wordt de tranende franjehoed bekeken.
met een spiegeltje onder de hoed wordt de tranende franjehoed bekeken. © RTV Utrecht/nathalie Ringrose
Er zijn zo'n 5000 verschillende soorten paddenstoelen in Nederland. Andere paddenstoelen die Anja en Eddy in het Brediuspark vinden zijn de anijschampignon, de tranende franjehoed en de dikrand tonderzwam.
Dit is alweer de vijftigste aflevering van Natuurlijk Zoëy. Om deze te zien, klik hier.
Natuurlijk Zoëy over paddenstoelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.