College Utrecht: "Blunder van 4,6 miljoen kwam in de zomer aan het licht"

© RTV Utrecht / Niels Drost
UTRECHT - De gemeente Utrecht ontdekte pas deze zomer dat er een grote fout zat in de boekhouding. Dat schrijft het college van B&W aan de gemeenteraad. Een bedrag van 4,6 miljoen euro was ten onrechte opgenomen in de begroting. Nu die er uit is, heeft Utrecht dus een meevaller van miljoenen.
De gemeenteraad werd bij de presentatie van de begroting voor het komend jaar door het college op de fout gewezen. Ondanks dat het herstel van de fout leidt tot een meevaller, was de oppositie in de raad niet blij. Zij stelden een serie vragen. De gemeente schrijft dat na de ontdekking nogmaals goed naar de boekhouding gekeken is en dat er niet nog meer fouten in staan. De fout is ontstaan doordat twee bedragen die incidenteel geboekt moesten worden voor langere periode waren opgenomen.

PRESENTATIE BEGROTING

De raad was onder andere ontstemd over het moment dat ze op de hoogte werden gesteld van de fout. Daarover zegt het college: "Vanwege de korte periode tussen afronding en verwerking van het onderzoek in de eerste week van september en de eerste besluitvorming in het college over de programmabegroting op 10 september lag het voor de hand dit te betrekken bij de actualisering van het financiële beeld en te communiceren bij de presentatie van de programmabegroting op 19 september."
Het college geeft nogmaals aan de fout te betreuren. In de toekomst mag de fout niet meer gebeuren, onder andere doordat vanaf nu het 'twee paar ogen principe' nog stringenter wordt toegepast. Dat wil zeggen dat elke handeling in de boekhouding door ten minste twee personen wordt beoordeeld.

BEZUINIGINGEN

De oppositie is niet blij met de antwoorden. VVD-leider Dimitri Gilissen noemt de brief van het college 'waardeloos'. Gilissen zegt: "Blijkbaar mogen de raad en de stad bepaalde dingen niet weten. We moesten twee weken wachten voordat het met de raad gedeeld werd." Verder baalt hij er van dat het college inzage weigert in een lijst met voorgestelde bezuinigingen. Een deel daarvan hoeft vanwege de meevaller niet uitgevoerd te worden.
Waardeloos
Dimitri Gilissen - VVD fractieleider
Sander van Waveren van het CDA vindt het handelen van het college vooral knullig: "Het blijft ontzettend suf, dat zulke fouten blijkbaar gemaakt worden. Opvallend is ook dat het weer in het domein 'werk & inkomen' is, waar al jaren met miljoenen gegoocheld wordt. Blijkbaar zien de mensen daar zelf ook niet meer hoe het in elkaar zit."

ONVOLDOENDE

PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth noemt de brief 'onvoldoende', hij laat weten: "Voor de zomer gaven wij al aan dat het college terughoudend moest zijn met bezuinigen omdat er vaak financiële meevallers zijn wanneer grote projecten weer eens vertragen. Dit bewijst ons gelijk, maar dat er plots een meevaller van ?4,6 miljoen per jaar is door een fout van de gemeente heeft zelfs ons verbaasd."
Ook zijn de socialisten verbaasd over het feit dat het college de voorgenomen bezuinigingen geheim houdt. "Tot onze spijt gaat er worden bezuinigd op leerlingenvervoer, armoedepreventie, het initiatievenfonds. Nu blijkt uit de reactie van het college dat hier alternatieven voor zijn uitgewerkt maar dat het college dit niet met de stad wil delen."
Wat een onnodige kramp in het college
Sander van Waveren - CDA fractievoorzitter
Sander van Waveren van het CDA sluit zich daarbij aan: "Wat een onnodige kramp in het college om geen inzage te geven in alternatieven, maar wij weten ook zelf wel wat we belangrijk vinden, ik ben niet afhankelijk van het college om onze CDA alternatieven vorm te geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.