Utrecht plaatst mysterieuze brug om de binnenstad warm te houden

© RTV Utrecht / Ken Holtmaat
UTRECHT - "We hebben een kleine verrassing gehad." De aannemer wijst naar de grond en doelt op de muren die zijn gevonden, die stammen uit het begin van de 14e eeuw. Heel bijzonder natuurlijk, maar wel lastig als je bezig bent de stadsverwarming op te knappen. Aan de Tolsteegsingel moet een nieuw stuk buis worden geplaatst, om ervoor te zorgen de bewoners van de binnenstad ook deze winter een warm huis hebben.

VERSLETEN

De nieuwe buis, die eind oktober geplaatst gaat worden, komt onder de gracht te liggen en gaat naar de kant van de Wijde Doelen. "De oude leiding is versleten en moet worden vervangen voordat de winter begint", stelt projectleider Gerrit Trouwborst van Eneco. Het vernieuwen is noodzakelijk, omdat anders de bedrijfsvoering in het geding komt. Dat wil zeggen dat de inwoners van de binnenstad niet meer kunnen stoken.
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is er een tijdelijke brug boven de gracht gebouwd waar een kraan op staat. Hiermee kunnen ze baggeren, de oude leiding eruit halen en de nieuwe erin plaatsen.

TOERISTEN

Dit was niet nodig geweest als de gemeente geen voorwaarden had gesteld. Utrecht wil dat de rondvaartboten en de pleziervaart door kunnen gaan tijdens het werk. "Er is heel veel belang bij de stad, alle toeristen moeten bediend kunnen worden. Dus we proberen altijd een oplossing te vinden, zodat alles kan blijven functioneren", zegt Trouwborst trots.
Hierdoor duren de werkzaamheden wel veel langer en zijn de kosten veel hoger. Deze zijn voor Eneco en daarin worden wij niet gecompenseerd. "Het zou goedkoper kunnen, maar wij zijn ook onderdeel van de stad. Daarom zijn wij bereid wat meer daarvoor te betalen om de stad te kunnen laten functioneren", sluit de energieman af.
Eneco vervangt de stadsverwarmingleiding aan de Tolsteegsingel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.