SGP Houten stelt vragen over verontreinigd Honswijkerplas

© RTV Utrecht
HOUTEN - De SGP in Houten stelt vragen aan de raad naar aanleiding van een televisie-uitzending van Zembla. In die uitzending wordt gesteld dat de Honswijkerplas in 2017 met bagger en licht vervuilde grond ondieper is gemaakt. Recreanten die gebruik maken van de plas, zouden hiervan niet op de hoogte zijn gesteld.
Rond die periode is met omwonenden in een zogenaamde 'klankbordgroep' gepraat over het verondiepingsproject van de Honswijkerplas. Volgens een deelnemer uit die groep is er nadrukkelijk verteld dat de bagger die gebruikt werd, absoluut schoon moest zijn, zo meldt Zembla. Dat blijkt nu niet het geval.

VRAGEN

De SGP wil nu weten waar de gebruikte bagger en grond vandaan komt en in welke mate er sprake is van verontreiniging. Ook vragen ze zich af welke risico's de verontreinigde grond met zich meebrengt en willen ze weten wat het college en de betrokken partijen gaan doen om de zorgen daarover weg te nemen. Afgelopen zomer werd in de plas ook blauwalg geconstateerd. De partij wil weten of er een relatie is tussen de bagger en de blauwalg.
De gemeente Houten heeft ondertussen al een reactie gegeven op de berichtgeving via Facebook. Volgens de gemeente voldoet de grond en bagger aan strikte, wettelijke regels. Bovendien ligt de grond en bagger in het zuidelijke deel van de plas. Badgasten zwemmen in het noordelijke deel. Ook wordt het water in de zomerperiode regelmatig gecontroleerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.