RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

ANBO wil ouderen beter wapenen tegen babbeltrucs

WOERDEN - Ouderenbond ANBO uit Woerden wil ouderen weerbaarder maken tegen oplichters door ze een cursus te geven. Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid worden vrijwilligers opgeleid om als veiligheidsadviseur voorlichting te geven

"De vrijwilligers leren we onder andere over goed hang- en sluitwerk, digitale veiligheid en internetfraude", vertelt Louis Sessink, oud-docent aan de politieacademie. "Want met gewoon goede tips kom je al een heel eind. Bijvoorbeeld wat je moet doen als er iemand aan de deur komt collecteren, hoe vraag je om een legitimatiebewijs en hoe ziet zo'n bewijs eruit?"

Volgens de ANBO zijn ouderen vaak doelwit van diefstal, oplichting of babbeltrucs. "Ouderen zijn beter van vertrouwen en willen mensen aan de deur graag helpen", stelt de bond.

SCHAAMTE

Volgens de politie doen jaarlijks zo'n duizend mensen aangifte omdat ze slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc. Maar het werkelijke aantal slachtoffers is veel hoger, zegt Sybren van der Velde van de nationale politie tegen de NOS. "Veel mensen schamen zich en doen daarom geen aangifte." De impact van babbeltrucs is volgens hem groot. "Het besef wat ze had kunnen overkomen, en dan ook nog door iemand die ze zelf binnen hebben gelaten. Ze nemen het zichzelf kwalijk."

De ANBO adviseert ouderen dan ook om eerst te kijken wie er aanbelt, voordat de deur wordt opengedaan en om mensen buiten te laten wachten als ze om hulp vragen, hoe lastig dat ook is. "Want er kan een moeder met een baby op haar arm voor de deur staan met de vraag of ze even kan bellen. Laat zo iemand maar eens in de kou staan. Maar terwijl je aan de praat wordt gehouden sluipt er aan de achterkant zo iemand naar binnen zonder dat je het door hebt. Dus kun je toch beter de deur dicht doen en zelf vˇˇr iemand gaan bellen", aldus de ouderenbond.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -