RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

AlFitrah noemt kritisch rapport over moskee "onderdeel van anti-islam haatcampagne"

UTRECHT - Het bestuur van Stichting alFitrah noemt een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar de moskee "nietig en corrupt". De onderzoekers constateerden dat de moskee een voedingsbodem voor extremisme kan zijn en dat alFitrah kenmerken van een sekte heeft. Volgens het moskeebestuur is het rapport onderdeel van "een anti-islam haatcampagne".

Stichting alFitrah stelt in een reactie dat het rapport gebaseerd is op onjuistheden en valse verklaringen van anonieme mensen die zich negatief hebben willen uiten over de moskee. "Het rapport bevat dan ook vele negatieve zaken, die niet op feiten gebaseerd zijn, echter slechts op gevoelens, gedachtes en speculaties."

De onderzoekers van Verwey-Jonkers schreven onder meer dat alFitrah kenmerken van een sekte heeft, door het gesloten karakter, het zelfbeeld van rechtschapenheid en de sterke hiŽrarchie. Volgens de onderzoekers zet de moskee niet actief aan tot radicalisering of geweld, maar kan het gedachtegoed daar wel een voedingsbodem voor zijn. Ook gebeuren er volgens de onderzoekers bij de moskee dingen die op of over de rand van de wet zijn.

HETZE
Het moskeebestuur zegt in een reactie volledig binnen de wet te handelen en noemt de beschuldigingen "grote leugens". Volgens het bestuur zet alFitrah zich al jaren in voor de maatschappij en gemeenschap. "De moslims zijn een volwaardig onderdeel van de maatschappij met alle rechten en vrijheden die elke burger heeft; vanuit dit uitgangspunt worden onze leerlingen onderwezen. Het is dan ook een valse en leugenachtige bewering dat alFitrah haar studenten zich zou laten afzonderen van de maatschappij."

Volgens AlFitrah is er sprake van een politiek gestuurd rapport en is er een hetze tegen de islam en moslims. "De staat dient van onze vrijheden en rechten af te blijven. Werk liever aan het waarborgen van deze rechten."

Het bestuur verwijt daarnaast de gemeente dat afspraken niet zijn nagekomen. Volgens alFitrah zou het bestuur tijdens het onderzoek op de hoogte gehouden worden en was er hoor en wederhoor beloofd, maar is dat nooit gebeurd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -