RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Marianne Thieme verlaat Tweede Kamer, Utrechtse neemt fractieplek in

MAARSSEN - Marianne Thieme uit Maarssen stapt op als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Op 8 oktober verlaat ze de Tweede Kamer.

Dat maakte Thieme zelf bekend tijdens een speech op een ledendag. Tweede-Kamerlid Esther Ouwehand wordt de nieuwe fractievoorzitter, al is het nog niet duidelijk of zij bij de komende verkiezingen ook lijsttrekker zal worden. Eva van Esch, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Utrecht, neemt de vrijgekomen plek in de Tweede Kamer-fractie in.

Thieme, een van de oprichters van de partij, zegt voor de zomer de knoop te hebben doorgehakt. "Afgelopen mei, na de 24e succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging."

UTRECHT

In een eerste reactie aan RTV Utrecht laat Eva van Esch weten veel zin te hebben om in Den Haag aan de slag te gaan. "Al is het natuurlijk wel een dubbel gevoel, aangezien onze partijleider weggaat. En ik heb ook heel fijne jaren in Utrecht gehad."

Van Esch wist het nieuws dat Marianne Thieme zou opstappen al iets langer. Ze denkt dat het een verstandige beslissing van Thieme is om ruim voor de volgende verkiezingen op te stappen. "Het is goed uitgedacht. De fractie is sterk genoeg om op eigen benen te kunnen staan."

Hoe het nu verder gaat met de Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren is nog niet bekend. Van Esch mocht het nieuws van het vertrek van Thieme nog niet met haar partijgenoten delen. "Ik verwacht dat Anne Sasbrink mij gaat vervangen," zegt Van Esch. "Maar zij hoort dit nieuws nu ook net." Sasbrink is op dit moment fractiemedewerker en verving Van Esch vorig jaar al tijdens haar zwangerschapsverlof.

THIEME

Thieme is naar eigen zeggen niet van plan helemaal van het toneel te verdwijnen. "Weet dat ik me voluit voor onze gezamenlijke idealen zal blijven inzetten, zij het buiten het parlement. Na zeventien jaar politiek leiderschap zal ik me binnen onze partij graag op een andere manier blijven inzetten."

Esther Ouwehand nam het fractievoorzitterschap vorig jaar al tijdelijk over toen Thieme een paar maanden met ziekteverlof ging.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -