RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Donkerbruine piet verdeelt Amersfoortse politici

AMERSFOORT - De pieten in Amersfoort houden dit jaar hun donkerbruine kleur, en daar is een hoop om te doen. Er was lang onduidelijkheid over de kleur van de pieten, maar voor dit jaar is nu de keuze gemaakt. De pieten blijven dus donkerbruin, en daar is niet iedereen het mee eens.

Volgens de organisatie is de keuze deels gemaakt door de voorkeur van hun vrijwilligers, die het feest mede mogelijk maken. Als het bestuur nu al tot drastische veranderingen over zou gaan, zouden ze in één klap veel van hun achterban verliezen, zo meldt het AD.

Op sociale media vliegen de reacties van wethouders en raadsleden over en weer. Wethouder Hans Buijtelaar is niet blij met deze keuze. "Tradities die levend willen blijven, ontkomen er niet aan om uiteindelijk mee te bewegen met de tijdsgeest", schrijft hij. Ook fractievoorzitter van GroenLinks, Dillian Hos, had de pieten graag anders gezien.

FEESTJE
Jelle Hengeveld, gemeenteraadslid en VVD'er, staat achter de keuze van het comité, zo schrijft hij. "Prima beslissing, het comité kan dit het beste zelf inschatten. Lekker feestje vieren nu."

De zin schiet bij raadslid GroenLinks Youssef el Messaoudi in het verkeerde keelgat. Hij reageert met een foto van een Afrikaans meisje dat achter een hek staat in een dierentuin in België uit 1958. Aan de andere kant van het hek staan blanke mensen aandachtig naar het meisje te kijken. Hij begeleidt de foto met de tekst: "Fijn naar de human zoo @Jelle_Hengeveld? Goeie beslissing, nu feestje bouwen!"


Die reactie is volgens Hengeveld overtrokken. Hij benadrukt dat hij achter elke beslissing van het comité zou staan maar dat het belangrijk is om ook de keuze van vrijwilligers te respecteren. En ook andere mensen reageren op het sociale medium. Zo noemt een man de beslissing van het Sinterklaascomité 'laf' en weer een ander vindt het bestuur van het comité 'eikels'.

TROTS
Op Facebook slaan de reacties juist veelal de andere kant uit. Daar reageren mensen over het algemeen verheugd op het nieuws. Er wordt gerept over traditiebehoud en ook dat de kleur van pieten niets te maken heeft met racisme. Veel reageerders zeggen trots te zijn op hun stad en vragen zich af wanneer meer steden zullen volgen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -