'Agractie': boeren massaal naar Den Haag voor protest

Boze boeren plaatsten vandaag al een protestbord langs de A1 bij Bunschoten.
Boze boeren plaatsten vandaag al een protestbord langs de A1 bij Bunschoten. © Caspar Huurdeman
UTRECHT - Ruim achtduizend boeren en werknemers uit de agrarische sector gaan morgen protesteren in Den Haag. Ze vinden dat er de afgelopen jaren een te negatief beeld over ze geschetst is door politici, media en activisten. En daarom vinden ze het nu tijd voor een tegengeluid.
Vanuit heel Nederland komen ze met de trekker, bus, auto en trein naar Den Haag voor het protest, dat de naam 'Agractie' gekregen heeft. Vanochtend plaatsten boze boeren een protestbord langs de A1 bij Bunschoten met daarop de tekst: 'Den Haag wordt wakker, landbouw geeft ons voedsel'.
Het initiatief voor Agractie is genomen door schapenboer Bart Kemp uit Ede en Farmers Defence Force. Laatstgenoemde is een internationale groep die opkomt voor de rechten van boeren. De Nederlandse tak is opgericht nadat op 13 mei van dit jaar een varkensstal in Boxtel bezet werd door dierenactivisten.
Agractie ontstond als tegenreactie op het recente idee van D66 om de veestapel te halveren. Wat begon als een Facebookoproep groeide uit tot het grote boerenprotest, morgen in Den Haag. Naast de boeren hebben inmiddels ook vissers zich aangesloten bij Agractie. In april stemde het Europees Parlement definitief voor een verbod op pulsvissen, een in Nederland populaire manier van vissen met stroomstootjes. Vissers zagen hierdoor hun investeringen in het pulsvissen in rook opgaan.

GEEN VERTROUWEN

Vanuit het hele land doen er boeren mee aan het protest, waaronder honderden boeren uit de provincie Utrecht. Onder hen is ook boer Jan van Ravenhorst uit Leusden. Hij heeft een melkveehouderij en is als regiobeheerder Utrecht betrokken bij Agractie. "We vertrouwen de overheid niet meer", zegt hij. "Op het moment worden er onderzoeken gedaan die niet openbaar gemaakt worden. En er worden dingen in gezegd die niet op waarheid berusten." De boeren willen dat de overheid uitslagen van gedane metingen openbaar maakt. En ze zijn het niet eens met de beschuldiging dat ze verantwoordelijk zijn voor veel van de landelijke stikstofuitstoot. "De landbouw is een kringloop. De gewassen nemen CO2 op en daar groeit alles weer van. Het is niet dat het uitstoot en in de lucht terecht komt. Op zich willen wij ons prima aanpassen, maar het moet wel op waarheid berusten."
De regelgeving van de overheid zorgt ervoor dat boeren financieel in de knel komen, zegt Jan. "We hebben nu het idee dat we de proeftuin zijn van de hele wereld zo'n beetje, dat wij daarvoor gebruikt worden." De boeren hebben een goed gevoel over Agractie. "Je kan echt merken dat alle boeren, uit alle sectoren, elkaar steunen. Het is nu echt één vuist die we maken met z'n allen." Om zijn gevoel kracht bij te zetten, zit Jan morgenochtend om 05.00 uur op zijn trekker om op pad te gaan naar Den Haag.

GEEN OVERLAST OP DE WEG

De boeren staat een drukke middag te wachten op het Malieveld in Den Haag. Na een ochtendprogramma is in de middag het woord aan politici, mensen uit diverse agrarische sectoren en woordvoerders van Agractie. En hoewel sommige boeren in de ochtend op hun trekker naar Den Haag rijden, zal de weggebruiker daar geen last van ondervinden, hopen de boeren. "Dat is absoluut niet de bedoeling", zegt Jan van Ravenhorst. "We proberen netjes in Den Haag te komen en zo vroeg mogelijk te gaan rijden om de burgers te ontzien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.