RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bischoppelijk paleis opgegraven bij Dom

1/2
UTRECHT - Aan de voet van de Domtoren in Utrecht is een bijzondere archeologische vondst gedaan.Bij opgravingen zijn bijna duizend jaar oude fundamenten van het eerste bisschoppelijk paleis van Nederland gevonden.Ook zijn resten gevonden van de Romeinse castellummuur die moest wijken voor de bouw van dit paleis. De opgravingen zijn gedaan in het restauratieatelier van het Museum van Speelklok tot Pierement, dat binnenkort ingrijpend wordt verbouwd.Nooit eerder was er iets te zien van dit bisschoppelijk paleis. Op archieftekeningen staat het bouwwerk zoals het in de vijftiende eeuw bekend was. Het paleis is in de elfde eeuw gebouwd in opdracht van de bisschop van Utrecht, die goede banden onderhield met het Duitse Keizerrijk. Nederland maakt toen deel uit van dit keizerrijk.Museum van Speelklok tot Pierement huurde het restauratieatelier tot vorig jaar van de lokaal bekende mevrouw Beijers. Na haar overlijden kreeg het museum het atelier in bezit. Het museum wil het restauratieatelier ook toegankelijk maken voor bezoekers en begon daarom met een grootscheepse verbouwing. De gemeente vroeg toestemming om archeologisch onderzoek te doen als de vloer van het atelier eruit zou gaan.Dick van Minnen, hoofd van het atelier, had deze spectaculaire vondst niet verwacht. "Mevrouw Beijers vertelde ons wel dat ze een zilveren theepot had verstopt tijdens de oorlog. Die hebben we overigens niet gevonden."

Edsard Kielstra, archelogische dienst Utrecht, is uitermate opgetogen over de vondst. "Vijf vierkante meter kan zo verschrikkelijk veel geschiedenis blootleggen."Er is een muurwerk van tufsteen tevoorschijn gekomen, gefundeerd op grote granieten zwerfkeien. Tussen het puin bevinden zich ook brokstukken van kleurrijk gedecoreerd Romeins pleisterwerk. De verbouwing van het atelier van het museum loopt vertraging op door de vondst. Volgens Kielstra staat de aannemer in principe

klaar om een nieuwe betonnen vloer te storten. Het museum wil graag dat de bijzondere resten zichtbaar blijven voor het publiek. "Er wordt gekeken of we een uitsparing in de vloer kunnen maken en die kunnen afdekken met een glasplaat."Zaterdag, tijdens Open Monumentendag, is de opgraving beperkt toegankelijk voor het publiek.Bekijk en beluister via de links hieronder de reportages en ontdek de precieze locatie via Google Maps.

Bezoek ook:
- De locatie bij Google Maps

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.