RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechts Archief wil met nieuwe expo van stoffig imago af

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Het Utrechts Archief opent vrijdag een nieuwe expositie: Utrecht begint hier. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met de organisatie Podium en bestaat voor een groot deel uit projecties, films, games en 3D foto's. Tijdens de reis terug in de tijd kun je dingen zien, horen, ruiken en beleven. Bezoekers kunnen er de geschiedenis van Utrecht herbeleven.

Eeuwig bewaarde papieren en mappen op stoffige planken, dat idee krijgen veel mensen bij een archief. Alles wat in het Utrechts Archief bewaard wordt is plat zoals een stuk papier, of het is digitaal. Het Archief wilt van dit 'stoffige imago' af en heeft daarom de hele expo vernieuwd, want daar was hij aan toe. "Het is niet zo saai en stoffig als vele mensen denken. Dat heb ik ook heel lang gedacht, totdat ik hier kwam werken. Toen dacht ik hé, dit is eigenlijk heel leuk", vertelt Erik Plomp, projectleider bij Het Utrechts Archief. "De rol van het archief is het bewaren van de schatten van Utrecht."

We willen de illusie wekken dat alles tot leven komt."
Jasper Westerhof, organisatie Podium.

VERBEELDEN
"In de vorige expo kon je je eigen kranten maken, door archiefonderzoek te doen, eigen artikelen te schrijven en foto's zoeken. Helaas bleek na een poosje dat het maken van een krant niet zo makkelijk ging, het was net een stap te hoog voor het kleine bedrijfje dat dit is. Nu hebben we het anders aangepakt, we hebben de verhalen geprobeerd te verbeelden."

Er zijn vier verschillende zalen waar je de geschiedenis van Utrecht kunt herbeleven. In zaal één: het archief leeft, krijg je in tien minuten uitgelegd wat een archief precies is. Dat gebeurt met een projectie van pratende schilderijen en personages uit een boek, die tot leven komen en over de tafels wandelen. Tijdens de voorstelling hoor je geluiden en trillingen op de bank waar je op zit. "We willen de illusie wekken dat alles tot leven komt", zegt Jasper Westerhof, organisatie Podium.

 Het archief leeft. Het archief leeft. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

DOEN
Zaal twee: Utrecht groeit door. Hier zijn projecties op de grond met alle oude kaarten van Utrecht. "Aangezien niet alle kinderen weten hoe ze moeten kaartlezen, is het ook erg leuk om dit met kinderen te oefenen", zegt Westerhof.

Zaal drie: Utrecht vanaf de Dom. Deze ruimte heeft verschillende thema's. Utrecht verbindt, leert, viert, werkt en durft. In deze zaal staan verschillende muren met informatie over de onderwerpen en feitjes over de geschiedenis en niet te vergeten: FC Utrecht. Er zijn ook dingen te doen. Je kunt bijvoorbeeld gaan fietsen voor een groot tv-scherm, waarbij je vanaf de fietsenstalling op het Centraal Station tot de Maliebaan rijdt. Het zadel activeert het scherm en het geluid. Terwijl je langs alle straten fietst komt er af en toe een oude foto in beeld met informatie over hoe het er vroeger uitzag.

Iedereen die in Utrecht iets heeft gedaan, gestudeerd, gewoond of geboren, ligt in ons archief. Dus het gaat ook heel erg over jezelf."
Erik Plomp, projectleider bij Het Utrechts Archief

UTRECHTERS
Zaal vier: Utrecht is hier. In deze ruimte zijn de Utrechters zelf betrokken. Het Utrechts Archief stelde hen de vraag: als je aan Utrecht denkt, waar denk je dan aan? De antwoorden staan op briefjes en hangen op een aantal muren. Er staat bijvoorbeeld: de liefde van mijn leven ontmoeten, barbecueën in het park, mijn thuis of relaxen in het Wilhelmina park. Je kunt ook geuren en geluiden raden. Deze zaal gaat drie of vier keer per jaar veranderd worden en het zal elke keer te maken hebben met het publiek. De volgende vraag die de Expo gaat stellen is: wat is je droom voor Utrecht?

 Fietsen door Utrecht. Fietsen door Utrecht. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Veel is tegenwoordig digitaal, je kunt bijna alles op internet vinden dus gaan mensen dan nog naar een archief? "Mensen willen ook nog steeds echte dingen zien en beleven en dat kan hier", vertelt Plomp. Je kunt archiefstukken bekijken en iets in de hand nemen. Je bent zelf ook een onderdeel van het archief. Iedereen die in Utrecht iets heeft gedaan, gestudeerd, gewoond of geboren, ligt in ons archief. Dus het gaat ook heel erg over jezelf."

"Omdat we bekender worden, brengen sommige mensen oude spullen naar ons toe. Zoals iemand die een oud filmpje bij opa op zolder heeft gevonden van een finale van voetbal tijdens te oorlog. De oude schatten van de stad die we nog niet kennen willen we gaan ontdekken."

De expo is voor iedereen en je kunt kiezen of je iets in het Nederlands of in het Engels wilt luisteren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -