RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Trekkers in Den Haag, drukste ochtendspits ooit


UTRECHT/UTRECHT - Op de wegen rond Utrecht is vanmorgen een verkeerschaos ontstaan. Honderden boeren gingen met hun trekkers onderweg naar Den Haag en legden daardoor de snelwegen plat. Ook op veel secundaire wegen reed het verkeer langzaam. Volgens de ANWB stond er rond 8.30 uur ruim 1.100 kilometer file in het hele land. Het werd daarmee de drukste ochtendspits ooit. Rijkswaterstaat riep automobilisten op om waar mogelijk de A12 te mijden.

8.15 uur ANWB over de drukste ochtendspits ooit


Het konvooi van trekkers is vannacht vertrokken voor een protest tegen het regeringsbeleid. Op onder meer de A1, de A2, de A12, de A27 en de A28 reden ze in lange rijen over de weg. Vooral tussen Amersfoort en Utrecht, en tussen Den Bosch en Utrecht liep de vertraging voor het overige verkeer snel op.

(Het artikel gaat onder de foto verder.)

 Een colonne rijdt om 5.00 uur bij Woerden over de volle breedte van de A12. Een colonne rijdt om 5.00 uur bij Woerden over de volle breedte van de A12. | Foto: Koen Laureij

Waar de colonnes over de volle breedte van de weg reden moesten automobilisten achteraan sluiten. Voor 6.00 uur stonden daardoor op diverse snelwegen in de regio al files. Een complicerende factor was dat het regent en dat de ochtendspits op dinsdagmorgen meestal drukker dan gemiddeld is. Bovendien zorgden ongelukken voor extra problemen op de weg. Ook voor de avondspits wordt veel drukte verwacht.

6.40 uur Verslaggever Robert Jan Booij probeert de trekkerfiles te omzeilen


De boeren zijn boos op de politiek, maar ook op de samenleving. "De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst", stellen ze. "Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers. We hebben hart voor ons bedrijf". Ook demonstreren ze in Den Haag tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van koolstofdioxide en stikstof, en voor meer duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.

(Het artikel gaat onder de foto verder.)

 De oprit naar de A12 bij Woerden rond 8.00 uur. De oprit naar de A12 bij Woerden rond 8.00 uur. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

7.40 uur Verslaggever Robert Jan Booij op de trekker bij boerin Evalien Smink uit Wilnis


De gemeente Den Haag had vooraf laten weten dat de stad maximaal 75 trekkers toelaat tot het Malieveld, maar besloot door de grote toestroom er toch meer door te laten. Andere boeren worden naar het stadion van ADO Den Haag of naar het strand van Scheveningen gedirigeerd. Toch lieten veel boeren zich daar vanmorgen niet door weerhouden. Op filmpjes die via sociale media worden verspreid is te zien dat trekkers dwars door het verkeer naar het Malieveld reden en daar de hekken ramden.

8.40 uur Verslaggever Robert Jan Booij in de trekker op de A12


Op de website van het boerenprotest staat dat 2200 boeren van plan waren met een landbouwvoertuig naar Den Haag te komen. Organisatie 'Agractie' verwacht in totaal 10.000 boeren.

8.50 uur Verslaggever Robert Jan Booij in de trekker op de A12Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -