RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Op de trekker van Wilnis naar Den Haag: "We hebben de hele A12 gekregen"


PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Je krijgt Evalien Smink niet snel van haar stuk, maar nu staan de tranen toch in haar ogen. Ze is vanmorgen om 5.00 uur op haar trekker uit Wilnis vertrokken en rijdt op de A12 tussen een lange stoet collega-boeren, omgeven door wachtende automobilisten die hun duim opsteken, zwaaien, toeteren en filmen.

Je hebt mensen die zeggen dat de boeren het allemaal verkeerd doen, maar die zelf in de supermarkt ontzettend goed kunnen bukken naar het schap om het allergoedkoopste te pakken."
Evalien Smink, melkveehouder Wilnis

"Het begon al met de hartverwarmende reacties vanmorgen op de radio", zegt ze tegen verslaggever Robert Jan Booij, die op Radio M Utrecht rechtstreeks verslag doet van haar rit naar het boerenprotest in Den Haag. "Normaal horen we die positieve geluiden niet. Dan hoor je alleen het kleine groepje schreeuwers dat tegen ons is."

ALLERGOEDKOOPSTE
Evalien heeft een melkveebedrijf in Wilnis en wil in Den Haag laten zien dat boeren meer respect verdienen dan ze nu krijgen. "We moeten er samen aan werken dat we een mooi product kunnen leveren", vindt ze. "Je hebt nu mensen die zeggen dat de boeren het allemaal verkeerd doen, maar die zelf in de supermarkt ontzettend goed kunnen bukken naar het schap om het allergoedkoopste te pakken. Daar moeten we vanaf. We willen mooie ruime varkenshokken, koeien in een luxe stal en consumenten die bereid zijn om een betere prijs te betalen."

 Boerin Evalien Smink nam Radio M Utrecht mee naar Den Haag. Boerin Evalien Smink nam Radio M Utrecht mee naar Den Haag. | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Vanuit Wilnis heeft Evalien zich vanmorgen bij tientallen andere boeren aangesloten. Samen trokken ze naar een verzamelpunt in Woerden. "Ik zie alleen maar blije boeren", zegt ze, "vol vuur om er een ontzettend positieve dag van te maken."

OP ÉÉN LIJN
Bij Woerden worden de trekkers gedoseerd de A12 opgelaten. "Onwijs", glundert Evalien. "Er stonden trekkers te wachten die de snelweg vrijhielden en we konden direct wijduit naar links waaieren." Overal waar ze kijkt zie je trekkers. "Boeren kunnen best weleens verdeeld zijn en als kikkers uit de kruiwagen springen, maar de emmer loopt nu over en we staan vandaag op één lijn."

 Bij Woerden worden de trekkers gedoseerd de A12 opgelaten. Bij Woerden worden de trekkers gedoseerd de A12 opgelaten. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Inmiddels wordt duidelijk dat de toestroom van boeren uit het hele land gezorgd heeft voor de drukste ochtendspits ooit. Op de Nederlandse wegen staat ruim 1100 kilometer file, meldt de ANWB. "Het is een chaos", zegt Evalien, "dus iedereen weet weer dat we bestaan. En je mag er best je mening over geven ook, als die maar gefundeerd is en gebaseerd op feiten."

UIT LINKSE HOEK
Evalien stoort zich aan negatieve berichten over boeren. Ook media als Radio M Utrecht maken zich daar volgens haar schuldig aan. "Ik ben aanhanger van jullie", zegt ze, "maar op jullie zender wordt toch best vaak vanuit linkse hoek gemeld dat het stikstofprobleem door de boeren wordt veroorzaakt. Dan vergeten ze dat ons grasland stikstof juist bindt. En waarom denk je dat mensen wereldwijd onze producten willen kopen? Denk alleen maar aan het babymelkpoederschandaal in China. Zelf kunnen ze het daar niet produceren."

 Honderden trekkers reden via de A12 naar Den Haag. Honderden trekkers reden via de A12 naar Den Haag. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Volgens Evalien kloppen de cijfers over stikstofuitstoot van de agrarische sector niet. Ze wil dat het RIVM duidelijke cijfers geeft en verklaart welke meetmethode er wordt gebruikt. Ook vindt ze dat de regering werk moet maken van een landbouwbeleid voor de lange termijn. "Je kunt niet steeds de spelregels aanpassen", zegt ze. "Als je bij het WK Voetbal drie keer in de week het doel verkleint of vergroot, dan wordt vanzelf de rottigste kampioen."

ENORME OPKOMST
Het is bijna dertig jaar geleden dat boeren met trekkers al eens massaal het verkeer blokkeerden en optrokken naar Den Haag om te protesteren tegen het regeringsbeleid. Evalien was er in 1990 ook bij en is blij dat de oproep vandaag opnieuw heeft geleid tot een enorme opkomst. "Uniek", zegt ze, "maar ja, als je het één keer in de dertig jaar doet, moet je het wel goed doen. Ik ben onwijs trots op iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt: groot, klein, jong, oud, trekkerrijder, vrachtwagenchauffeur, loonwerker, veearts, KI-inseminator... wauw!"

We hebben de hele A12 gekregen. Laten we er echt wat moois van maken."
Evalien Smink, melkveehouder Wilnis

De demonstratie in Den Haag begint om 13.00 uur, maar voor Evalien is er nu al veel bereikt. "Deze ochtend ben ik er van overtuigd geraakt dat we toch meer steun genieten dan we dachten. Mensen staan stil langs de snelweg en zwaaien. Ze steken hun duimen omhoog en toeteren. Ach, een enkeling zal er last van hebben, maar goed: morgen is het weer over."

VREDELIEVEND
Evalien verwacht dat de protestactie in Den Haag ordelijk zal verlopen. "We gaan allemaal ons best doen om het netjes te houden", zegt ze. "En mocht er een boer kribbig worden, dan is er altijd wel een collega die een arm om hem heenslaat en zegt: kom, we lopen even een rondje en drinken een bakkie koffie. We laten zien dat we vredelievende demonstranten zijn. We hebben de hele A12 gekregen. Laten we er echt wat moois van maken."

Of ze morgen heimwee zal hebben naar de gebeurtenissen van vandaag, wil verslaggever Robert Jan Booij nog weten. "Morgen?", zegt Evalien. "Morgen ga ik weer lekker aan het werk. We hebben weer voor dertig jaar aan verhalen."

7.40 uur Evalien onderweg naar Den Haag


8.40 uur Evalien onderweg naar Den Haag


8.50 uur Evalien onderweg naar Den Haag


Radio M Utrecht met de trekker van Wilnis naar Den Haag


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -