Sari van Veenendaal: na hectische zomer over tot de orde van de dag

NIEUWEGEIN - Ze speelde een WK finale, werd uitgeroepen tot beste keepster van het WK en verdiende een transfer van Arsenal naar Atlético Madrid. En als klap op de vuurpijl werd Sari van Veenendaal vorige week ook nog eens uitgeroepen tot beste keepster van de wereld. Deze week is de 29-jarige Nieuwegeinse even in Nederland, voor de EK-kwalificatieinterlands tegen Slovenië (04-10) en Rusland (08-10).

ORDE VAN DE DAG

Toch is Sari van Veenendaal niet veranderd. "Maar ik heb wel een hele bijzondere week achter de rug en dat gala was heel bijzonder. Dat ga ik niet ontkennen." Na dat gala moest Van Veenendaal weer schakelen naar de orde van de dag. "Er staan weer belangrijke wedstrijden op het programma."
Al dat gedoe buiten de sport om brengt ook een risico mee. Er wordt energie gestoken in zaken waar ze normaal geen energie aan kwijt raakt, en dat kán ten koste gaan van de prestaties. "Dat hoort bij topsport. Er zijn altijd dingen die ons in positieve of in negatieve zin van de weg kunnen krijgen. Je moet zelf een manier vinden om je prestaties op niveau te houden."
"Je moet zelf een manier vinden om je prestaties op niveau te houden"
"Je moet zelf een manier vinden om je prestaties op niveau te houden" © Goalphoto

TRANSFER

Haar goede WK leverde Van Veenendaal een transfer op van Arsenal naar Atlético Madrid, van Londen naar Spanje. "Heerlijk, ook in september nog na de training lekker een kopje koffie op het terras", zegt de zichtbaar gebruinde Oranje-aanvoerster. "Dat heb ik al vaak gehoord ja. Zelfs ik heb nu een kleurtje."
Sari van Veenendaal
Het is niet de enige verandering voor Van Veenendaal. De overgang naar Atlético is een heel andere dan die van vier jaar geleden naar Arsenal. Nu is ze een gevestigde naam. "Toen was ik de grote onbekende, maar in Spanje moet ik ook voor mijn plek werken. Ik ben naar Spanje gegaan om mezelf verder te ontwikkelen, en ik wist dat het niet de makkelijkste stap was. Dat blijkt ook zo te zijn, ik heb tijd nog om mij aan te passen aan de speelstijl, de taal en de cultuur. Ik doe hard mijn best, ik werk er elke dag aan. Maar het heeft wel wat tijd nodig."

ORANJE

Nu is Van Veenendaal weer even in Nederland, bij Oranje. "Er komen twee belangrijke wedstrijden aan. We weten wat er op het spel staat. Dat is niet alleen plaatsing voor het EK, maar we willen ook zorgen dat we beter worden met het oog op de Olympische Spelen."
Nederland heeft zich daarvoor al geplaatst, en hoeft dus in het toch al drukke seizoen niet ook nog eens kwalificatieduels voor Tokio te spelen, "Dat is een bonus op ons goeie WK", besluit Van Veenendaal. "Maar met de Spelen zijn we nu nog niet bezig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.