Gouden Tegels onthuld: "Het voelt supersjiek"

© Fotostudio Red Green Blue
UTRECHT - Jacob Derwig en Maria Kraakman hebben een Gouden Tegel gekregen. Voor beiden is het de tweede keer dat zij een handafdruk in de klei mochten zetten, die op de Filmboulevard in Utrecht staat. De acteurs hebben de tegels vandaag zelf onthuld.
Het Nederlands Film Festival reikt elk jaar een Gouden Kalf en een Gouden Tegel uit voor de beste acteur en actrice. In 2018 kregen Jacob en Maria deze titel. De Gouden Tegel wordt gezien als een hele eer, want de acteurs moeten het echt verdienen. Dat doen ze door heel erg goed te acteren in een Nederlandse film.
Ik had de week van mijn leven en daarna was het voorbij. Toen werd ik er toch somber van.
Maria Kraakman

SPECIALE BOODSCHAP

Maria Kraakman heeft de titel gekregen door haar rol in de film In Blue. "Ik ben trots en blij, ook voor de film. Omdat het een hele mooie film is", zegt Kraakman. Jacob Derwig speelde in de film Bankier van het verzet. "Het voelt supersjiek", zegt Derwig. "Ik kon ook nog een speciale boodschap in mijn tegel verwerken en dat is de eeuwige liefde voor mijn vrouw."
In de Vinkenburgstraat in Utrecht liggen al heel wat Gouden Tegels. Deze zijn eerdere jaren aan andere acteurs zijn geschonken. De twee nieuwe hebben hun plekje naast de anderen gevonden; het zijn er nu 45 in totaal.
Maria Kraakman onthult haar Gouden Tegel
Maria Kraakman onthult haar Gouden Tegel © Fotostudio Red Green Blue

GEEN VERANDERING

Een Gouden Kalf en bijbehorende Gouden Tegel winnen, staat zeer goed op een cv, maar er verandert niet veel in het leven van de acteurs. "De eerste week nadat je het Gouden Kalf wint, word je op handen gedragen. Ik had de week van mijn leven en daarna was het voorbij. Toen werd ik er toch somber van", zegt Maria Kraakman. "Niks is veranderd, ik ben nog steeds Maria en ik speel er niet beter door."
Toch is de tweede keer dat ze de prijzen wint niet minder speciaal voor de actrice. "Het is even leuk, het betekent even veel", zegt Kraakman. Derwig vertelt: "De kans om dit allemaal te krijgen is al heel klein en dat ik er dan nog één krijg, dat geeft heel erg veel geluksgevoel."
Je moet het weer helemaal fris en nieuw durven te spelen. Dat is het moeilijkste wat er is.
Jacob Derwig

KONINGEN VAN HET SPEELVELD

Als Kraakman haar Gouden Tegel aan iemand op de wereld zou mogen geven zou dit aan Halina Reijn zijn. "Omdat ze zelf een film heeft gemaakt en de regie in handen heeft genomen." Derwig zou zijn tegel aan Timothée Chalamet en Joaquin Phoenix geven. "Dit zijn bizar goede acteurs. De echte koningen van het speelveld."
Jacob Derwig onthult zijn Gouden Tegel.
Jacob Derwig onthult zijn Gouden Tegel. © Fotostudio Red Green Blue
Tweevoudig Gouden Kalfwinnaar word je niet zomaar. Jacob Derwig geeft prijs waardoor hij zo goed acteert: "Ik bereid me goed voor. Ik weet van iedere zin en ieder woord waarom het er staat. Ik probeer daar heel goed over na te denken en met de regisseur over te praten. En als ik dan ga spelen dat ook weer allemaal te vergeten. Het is veel moeilijker dan je denkt, maar als ik alleen maar zou uitvoeren wat ik heb voorbereid dan zou je dat zien. Dan zit er geen leven in. Je moet het weer helemaal fris en nieuw durven te spelen. Dat is het moeilijkste wat er is."
Actrice Maria Kraakman is trots op haar Gouden Tegel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.