Ter Braak formateur nieuw college GS

UTRECHT - In de provincie Utrecht is maandag een formateur begonnen met de vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Het is de voormalige provinciale statengriffier Harry ter Braak. Dat heeft de provincie maandag bekend gemaakt.
Ter Braak gaat de onderhandelingen leiden tussen CDA, VVD en ChristenUnie, met als doel een inhoudelijk akkoord tussen die partijen en de personele invulling van het nieuwe college.
Het huidige college kwam op 9 juli in de problemen toen PvdA en VVD het vertrouwen opzegden in coalitiegenoot CDA en verder wilden met een of meer andere partijen. Het tij keerde toen bleek dat de VVD-fractie een ander standpunt bleek te hebben dan haar fractievoorzitter. Die moest daarom terugtreden, waarna CDA en VVD besloten de PvdA aan de kant te zetten.
Voormalig LPF-staatssecretaris Steven van Eijck onderzocht vervolgens de mogelijkheden voor een PvdA-loos college en kwam onlangs tot de aanbeveling een college te vormen bestaande uit CDA, VVD en ChristenUnie.
Ter Braak gaat dat college nu formeren. De bedoeling is dat hij daar eind september of begin oktober mee klaar is. Tot die tijd regeren CDA, PvdA en VVD gewoon door want dat college is officieel niet demissionair. Dat wil zeggen dat het zich niet hoeft te beperken tot de afhandeling van lopende zaken.
:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.