RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boek over piepjonge verzetsheldin Truus van Lier, die Utrechtse NSB'er vermoordde


ZEIST/UTRECHT - Het Christelijk Lyceum Zeist bestaat 110 jaar en daarom zijn docenten Michiel van Diggelen en Kees van Domselaar in het verleden van een van de meeste bijzondere leerlingen gedoken: Truus van Lier.

Het Utrechtse meisje haalde in 1940 haar diploma in Zeist en wilde rechtswetenschappen studeren in Utrecht. Maar toen brak de oorlog uit. In die oorlog vervulde ze, ondanks dat ze pas net 20 jaar oud was, een bijzondere rol.

Er is al behoorlijk wat bekend over Truus, maar Van Diggelen en Van Domselaar doken opnieuw de geschiedenisboeken in. Ze vonden ook informatie op zolder van het Christelijk Lyceum Zeist. Dit alles met als doel een boek over haar te maken.

"Bij een jubileum heb je een feest, een reŁnie", zegt Van Domselaar. "Maar we wilden ook iets inhoudelijks doen."

HELDENDADEN
Dus maakten de docenten een boek over Van Lier. Daarin staat onder meer dat ze contacten onderhield met Duitse officieren, zodat ze informatie kon doorgeven aan Nederlandse verzetsstrijders. Ook begeleidde ze Joden naar onderduikadressen.

MOORD OP COMMISSARIS
Toen ze erachter kwam dat de hoofdcommissaris van de Utrechtse politie onder een hoedje speelde met de Duitsers, besloot ze hem uit de weg te ruimen. Truus was toen pas 22 jaar oud. Ze schoot de commissaris dood en heeft dat volgens Van Diggelen nauwkeurig voorbereid: "Ze heeft in haar jas een binnenzak laten naaien en daar een pistool in gedaan. De volgende dag heeft ze de man opgewacht en doodgeschoten."

 De 22-jarige Truus van Lier doodde politiecommissaris Gerardus Johannes Kerlen met een pistool. De 22-jarige Truus van Lier doodde politiecommissaris Gerardus Johannes Kerlen met een pistool. | Foto: CLZ

Uiteindelijk liep het met Truus van Lier niet goed af. Ze werd opgepakt en naar concentratiekamp Sachsenhausen gebracht. Daar is ze in 1943 gefusilleerd.

INDRUKWEKKEND
Van Domselaar is onder de indruk van de oud-leerling. "Dat schieten heeft ze niet bij ons op school geleerd. In die paar jaar dat ze van school af was, heeft ze zich enorm geŽngageerd en heldhaftig ontwikkeld binnen het verzet. Onze leerlingen vinden dit buitengewoon interessant. En via zo'n klein verhaal kom je bij het grote verhaal: die oorlog."

Mensen die het boek over Truus van Lier gratis willen ontvangen, hoeven alleen maar een mailtje te sturen naar info@clz.nl. Het boek wordt dan opgestuurd.

De docenten van het Christelijk Lyceum Zeist vertellen vol passie over hun oud-leerling.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -