Klachtenregen over verschraalde gezondheidszorg in Woerden opgenomen in zwartboek

© Peter Knieriem / RTV Utrecht
WOERDEN - Op een druk bezochte debatavond in Woerden is gisteravond een zwartboek over de gezondheidszorg uitgereikt. In het boekje staan klachten van patiënten die vinden dat de zorg ernstig verslechterd is sinds het Hofpoort Ziekenhuis grotendeels ontmanteld is.
Voor de meeste ingrepen moeten Woerdenaren tegenwoordig naar het ziekenhuis in Leidsche Rijn of Nieuwegein. Een spoedeisende hulp of een huisartsenpost is er niet meer. En dat zorgt voor problemen bij patiënten.
"Vanuit Woerden sta je dagelijks in de file om bij het ziekenhuis te komen", laat een vrouw weten. "Ik heb al wel vaker meegemaakt dat ik bij het Sint Antonius in Leidsche Rijn werd weggestuurd en dat de arts kort daarna tot opname besloot. Dit geeft mij geen vertrouwen", laat een ander weten. "Oncologen die maar een paar dagen aanwezig zijn, de pijnpoli die niet meer te bereiken is. Het is een grote puinhoop", zegt een derde.

VOLWAARDIG ZIEKENHUIS

Nelleke Stuurop is al jaren een vurig pleitbezorger van een volwaardig ziekenhuis in Woerden. Zij organiseerde de debatavond mede en stelde het zwartboek samen. "Dit zwartboek geeft aan hoe slecht de zorg nu is. We willen hiermee aandacht schenken aan de situatie hier."
De bedoeling was om het klachtenboek te overhandigen aan het Sint Antonius in Leidsche Rijn, maar het ziekenhuis laat weten niet naar het debat te kunnen komen.
"De organisatoren willen ons een zwartboek overhandigen en met ons in debat gaan over onze visie op de toekomst. Het St. Antonius is samen met huisartsen, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gemeenten momenteel bezig om te komen tot een regiovisie voor passende zorg in Woerden en omstreken. We voeren in dit kader veel gesprekken, ook met het actiecomité en de Woerdense politiek. Gezien dit traject is het nog te vroeg om op 1 oktober al met inwoners in debat te gaan over de toekomst."

DEN HAAG

De klachten uit Woerden zijn overigens inmiddels ook doorgedrongen tot politiek Den Haag. Tijdens de avond over de zorg waren drie Kamerleden aanwezig, onder wie Joba van den Berg (CDA). "In deze regio met 75.000 tot 100.000 inwoners is er geen huisartsenpost. Dat moet in ieder geval weer terug."
"Vele jaren terug is er heel veel gefuseerd, maar groter betekent niet altijd beter. Vanavond is maar weer duidelijk geworden dat er helemaal geen medezeggenschap of inspraak is geweest van de mensen die er de gevolgen van ondervinden."
Donderdag is er in de Tweede Kamer een debat over de acute zorg. Van den Berg: "En ik kan u verzekeren dat Woerden zeker genoemd zal worden."

REACTIE ST. ANTONIUS

Per mail reageert het St. Antoniusziekenhuis op de debatavond: "Wij hebben laten weten wel het zwartboek in ontvangst te willen nemen op deze avond. De organisatie heeft hier echter geen gebruik van gemaakt. Dat vinden we jammer, maar onze deur blijft open staan om het zwartboek alsnog te ontvangen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.