Instellingen

RTV Utrecht-docu over de nabestaanden van Nadia van de Ven: is er leven na de moord?

UTRECHT - Wat doet het met je leven als je dochter wordt vermoord, of je zus? Kom je zo'n klap ooit te boven? Toen de Utrechtse Nadia van de Ven op 1 oktober 2002 in haar studentenhuis aan de Weerdsingel werd doodgeschoten door Pascal F., kwamen haar zus Lucinda en haar moeder Minke van de Ven in die situatie terecht. RTV Utrecht-verslaggever Richard Grootbod volgde hen zes jaar lang met de camera en maakte de documentaire 'OverLeven', die zondag 13 oktober bij RTV Utrecht wordt uitgezonden.
De documentaire vertelt het verhaal van een familie die een lange strijd voerde in de rechtszaal. Ze zijn één van de eersten in Nederland die een eis tot schadevergoeding indienden en na tien jaar procederen zijn door hen belangrijke wetwijzigingen in gang gezet voor de positie van nabestaanden.
Ik mocht alles vragen en zelfs hun dagboeken lezen
Verslaggever Richard Grootbod
RTV Utrecht kreeg inzicht in alle documenten en mocht bij de rechtszittingen aanwezig zijn. "Ik mocht alles vragen en zelfs hun dagboeken lezen", zegt verslaggever Richard Grootbod. "Het bijzondere aan de documentaire is dat we jarenlang van dichtbij mee mochten kijken hoe hun leven na de moord verliep. Dat is uniek."
Wie kan ik uitleggen dat ik ook na jaren mijn zus nog altijd vreselijk mis?
Zus Nadia
Tussen de rechtszittingen door speelt het verwerkingsproces van de moeder en de zus van Nadia. Net als bij veel andere nabestaanden staan relaties met vrienden en familieleden onder grote druk. "Wie kan ik uitleggen dat ik ook na jaren mijn zus nog altijd vreselijk mis?", zegt Lucinda, de jongere zus van Nadia.
De documentaire is vanaf donderdagavond 10 oktober ook online te bekijken op rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.