"De Singelloop moet voor topatleten kiezen en weer toonaangevend zijn"

UTRECHT - De Singelloop in Utrecht staat wereldwijd op de kaart. In 2010 liep de Keniaan Leonard Komon 10 kilometer in 26 minuten en 44 seconden. Een wereldrecord dat bij veel atleten niet onopgemerkt is gebleven. Sinds enkele jaren is de Singelloop nog altijd snel, maar een nieuw wereldrecord? "De focus ligt minder op de snelle tijden of het ondersteunen van lokaal en Nederlands talent. De focus is veel meer gericht op leuk, gezellig en sfeervol." Dat zegt de Utrechtse atleet Paul Zwama.

SWITCH

Zwama merkt op dat de focus van de Singelloop is verlegd sinds de organisatie in handen is van Golazo, een commercieel bedrijf. "De status van de heel snelle 10 kilometer is minder interessant", merkt hij op. "Omdat het parcours veranderd is en alles leuker moet zijn voor deelnemers en publiek. Dat betekent ook meer scherpe bochtjes, meer draaien, keren en automatisch langzamere tijden voor atleten. Wij willen graag een snel parcours, hard lopen, weinig bochten, geen hoogteverschil, geen klinkers... Ik denk echt dat de Singelloop een switch aan het maken is, of al heeft gemaakt."
Paul Zwama: "De status van de heel snelle 10 kilometer is minder interessant"
"Persoonlijk vind ik dat geen positieve ontwikkeling", gaat Zwama verder. "Ik ben een aantal jaar wedstrijddirecteur geweest. Destijds was het gaaf dat tien of twintig Nederlandse, Belgische, Duitse en Deense atleten rond de 30-minuten-grens liepen, met een enkele Keniaan ervoor. We streden met elkaar en men kwam naar Utrecht om een snelle 10 kilometer te lopen in de stad. Dat dat nu minder is, vind ik toch een beetje jammer."
Ik denk echt dat de Singelloop een switch aan het maken is, of al heeft gemaakt
Paul Zwama baalt van veranderingen Singelloop

TOONAANGEVEND

Zwama hoopt dat dat de 'oude' Singelloop weer terugkeert. "Ik zou een ongevraagd gratis advies willen geven aan de organisatie: alsjeblieft, stop dat budget erin om weer snelle Europeanen en Nederlanders aan de start te krijgen", zegt hij. "Dat volgend jaar weer tien snelle dames uit de Benelux aan de start staan en vijftien of twintig snelle jongens uit de Benelux. Om met elkaar te knallen, als een lang lint door de Utrechtse binnenstad. En dan ook met jongens uit de regio en vijf snelle Afrikaanse lopers nog erbij."
"Het zou mooi zijn voor Utrecht om weer toonaangevend te zijn als een van de snelste 10-kilometer parcoursen ter wereld. Als Breda het kan, als Egmond het kan, als de Zevenheuvelenloop het kan en de Dam tot Dam, dan moet het in Utrecht toch ook kunnen?"
Zwama adviseert Singelloop: "Stop dat budget erin om weer snelle Europeanen en Nederlanders aan de start te krijgen"
Het zou mooi zijn voor Utrecht om weer toonaangevend te zijn als een van de snelste 10-kilometer parcoursen ter wereld
Paul Zwama, atleet

PRACHTIG PARCOURS

"De Singelloop is een snelle 10 kilometer, met een prachtig parcours rondom Utrecht en natuurlijk een parcours dat al jaar en dag bekend is en gelopen wordt. Het is een evenement dat echt staat in Utrecht", vertelt oud-loper Marcel Uppelschoten, tegenwoordig trainer bij atletiekvereniging Hellas. "De Singelloop is een behapbare afstand. Je trekt een groot en breed publiek, dus de animo is erg groot met 8.000 tot 10.000 deelnemers elk jaar. Dat geeft ook de populariteit van het lopen aan."
Volgens Uppelschoten is de plek op de kalender ook gunstig voor de Singelloop. "Na de zomervakantie zie je dat mensen smachten naar een loopevenement", weet hij. "We hebben net de Dam tot Dam-loop gehad, de Singelloop komt daarna en in november zit de Zevenheuvelenloop als een populaire wedstrijd. We moeten ook de Maliebaanloop niet vergeten. Dat zijn wel de populaire najaarslopen."
Marcel Uppelschoten: "Na de zomervakantie zie je dat mensen smachten naar een loopevenement"
Voor Paul Zwama staat het wereldrecord van Komon centraal als hij praat over de Singelloop. "Dat is het eerst wat in mij opkomt. Er is hier zó hard gelopen op de 10 kilometer. Er zijn nog mensen in de buurt gekomen van die tijd, maar het tekent hoe snel het parcours is en hoe groot de organisatie was in het verleden dat ze die namen wisten te strikken om te starten in ons mooie Utrecht." Zelf is de Utrechter niet van de partij. In voorbereiding op de Marathon van Valencia (1 december) loopt hij zondag de halve marathon van Breda en later nog in Amsterdam.
De Singelloop is een behapbare afstand, je trekt een groot en breed publiek
Marcel Uppelschoten, atletiektrainer en hardloper

AFRIKAANSE TOPPERS

Met Davis Kiplagat uit Kenia heeft de Singelloop de winnaar van vorig jaar gestrikt. Ook Emanuel Gisamoda (nummer twee van 2018, uit Tanzania), Mathew Chekwurui (uit Oeganda) en Evans Mayaka (uit Kenia) worden groots gepresenteerd. De Nederlandse inbreng moet komen van Noah Schutte en Richard Douma. "Ik denk dat ze de buitenlanders gaan benaderen, maar er zit qua niveau nog wel een gaatje tussen", zegt Uppelschoten.
Zwama is het daar mee eens. "Richard Douma is van origine een 1500 meter loper. Hij kan de strijd met Noah Schutte niet aangaan, denk ik. Noah is te goed en heeft al eerder heel hard gelopen. Met een beetje goed weer gaan ze onder de 30 minuten lopen. Dat is niet genoeg om de concurrentie met de Kenianen aan te gaan."
Vorig jaar won Kiplagat de Singelloop
Vorig jaar won Kiplagat de Singelloop © RTV Utrecht / Bert Kous

NEDERLANDSE DEELNEMERS

Een regionale topper als Zwama ontbreekt dus en ook Koen Raymaekers uit Cothen is er niet bij. Hij zit in Kenia en moest onlangs nog afzeggen voor de Dam tot Dam-loop. "Het is wel aantrekkelijk als Koen meedoet, omdat hij veel bekendheid heeft. Ik vraag me af of hij met deze jongens mee kan komen, maar ik verwacht dat de andere jongens sneller kunnen lopen", vertelt Uppelschoten. "Als hij de kans heeft en in Nederland is, dan zal hij ook wel starten in Utrecht."
Bij de vrouwen is met Eva Cherono uit Kenia de winnares van vorig jaar van de partij. De Nederlandse hoop ligt op de schouders van Kim Dillen, maar zij bereidt zich voor op de Marathon van Eindhoven, die een week na de Singelloop op het programma staat. "Zij zal met de handrem erop lopen. Het is niet slim om een maximale prestatie neer te zetten, een week voor een marathon. Zij komt fris en fruitig over de finish, maar ongetwijfeld nog steeds als eerste Nederlandse", voorspelt Zwama.
Het weer is ook altijd een heikel punt bij een hardloopwedstrijd. Met een temperatuur van 10-12 graden, een matige oostenwind en lichte regenval is het ideaal hardloopweer. "Een beetje regen maakt niet uit, sommige lopers vinden dat heerlijk", zegt Uppelschoten.
In 2010 werd het wereldrecord op de 10 kilometer gelopen
In 2010 werd het wereldrecord op de 10 kilometer gelopen © Namen & Rugnummers

WERELDRECORD

Maar zit het wereldrecord op de 10 kilometer er ook in? Sinds 2010 is niet onder de 27 minuten gelopen. De winnende tijd van vorig jaar (27.24) is de snelste tijd van de laatste acht jaar. "Je moet niet raar opkijken, want als de omstandigheden goed zijn en het klopt allemaal... Dan denk ik zeker dat het mogelijk is om het te benaderen", aldus Uppelschoten. Zwama durft geen tijden te noemen. "Want je weet nooit of ze de strijd met elkaar aangaan of dat de Kenianen het op een akkoordje gooien, dan is het makkelijk om 1-2-3 te worden en er met het prijzengeld vandoor te gaan", laat hij weten.
Zondag is de Singelloop Utrecht live te horen in het sportprogramma Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht. De uitzending begint om 14.00 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.