Windmolens Houten gaan mogelijk toch weer vaker draaien

© RTV Utrecht
HOUTEN - Het is volgens de gemeente Houten niet ondenkbaar dat de windmolens van Windpark Houten in de toekomst toch weer vaker gaan draaien. Toch wil wethouder Hilde de Groot (GroenLinks) de afspraken met omwonenden daarover in stand houden. "We willen een betrouwbare overheid zijn, maar we zitten wel in een lastige situatie."
Al jaren is er gedoe over het windpark langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Een aantal omwonenden klaagt over geluidsoverlast. Door aan de wieken speciale veren te bevestigen zou het probleem opgelost moeten zijn. Om dat te testen draaiden de molens weer vaker dan destijds met de bewoners was afgesproken. Maar de proef is mislukt en dus wil het college weer terug naar de situatie van voor de proef. Dat betekent dat de molens minder vaak 'aan staan'.
Juridisch gezien blijken die zogenoemde 'maatwerkvoorschriften' geen stand te houden als het tot een rechtszaak zou komen, zegt de onafhankelijke bezwarencommissie die burgemeester en wethouders adviseert. Eneco en UWind, eigenaren van de windmolens, hebben nog geen advocaat in de arm genomen. Wel hebben ze bij de gemeente formeel bezwaar aangetekend tegen de herinvoering van een strenger draairooster. Die stap is geen verrassing, omdat de molens veel minder opleveren dan vooraf was berekend.
"De manier waarop wij als gemeente onze kant van het verhaal hebben belicht is volgens de bezwaarschriftencommissie onvoldoende", aldus De Groot. "Daar gaan we nu mee aan de slag. We willen de afspraken met de omwonenden zo lang mogelijk in stand houden. Maar het is niet ondenkbaar dat Eneco en UWind naar de rechter stappen. Dan is het mogelijk dat een rechter ons dwingt de afspraken te herzien of in het uiterste geval in te trekken. Maar zo ver is het nog niet. Wat ons betreft blijven de afspraken met de omwonenden staan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.