RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Nieuwe politiechef Midden-Nederland pleit voor ondermijningsgeneraal

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Eerder werkte hij 27 jaar bij de politie, ging er daarna zeven jaar tussenuit, maar nu is hij terug als politiechef van korps Midden-Nederland. Martin Sitalsing is gisteren aan zijn nieuwe baan begonnen en hij heeft zo zijn ideeŽn over de aanpak van criminaliteit. "Er zou Iemand moeten zijn die de mandaat heeft om in het hele systeem de aanpak rond georganiseerde criminaliteit aan te pakken."

De eerste allochtone politiechef, wordt her en der geroepen. Dat hoeft van Sitalsing niet zo zeer. "Jammer dat iedere keer de nadruk op het allochtone komt te liggen. Professionaliteit en neutraliteit moet bij iedere politieagent op de voorgrond liggen, ongeacht denkbeelden en wat je verder ook vindt. Ik kom dan ook terug als politieman."

In de zeven jaar dat hij niet bij de politie werkte, heeft hij andere banen gehad. Zo werkte hij in de Jeugdbescherming en de GGZ-instelling Lentis in het noorden van Nederland. Door die jarenlange ervaring weet Sitalsing veel over de georganiseerde criminaliteit. "Het heeft mij enorm verbreed in de zin dat als ik kijk naar de problematiek, ik ook de oorzaak beter in kaart heb."

CRIMINELE JONGEREN

Sitalsing doelt op het probleem rond criminele jongeren. Die worden door organisaties op slinkse wijze gerekruteerd om klussen op te knappen. Dat kan variŽren van het vervoeren van drugs tot het uitvoeren van liquidaties. Sitalsing: "De aanwas naar georganiseerde criminaliteit komt uit kwetsbare groepen. Het zijn jongeren die zich tweederangs burger voelen, die niet aan kunnen sluiten in de Nederlandse samenleving en zo in de criminaliteit terecht komen."

"De meerwaarde die ik meeneem vanuit mijn werk in de jeugdzorg, is dat ik niet alleen vanuit het politieperspectief, maar ook vanuit de preventiekant en de jeugdzorgkant naar de situaties van die criminele jongeren kan kijken", vervolgt hij. Daarmee hoopt hij criminaliteit in een vroeger stadium te kunnen voorkomen.

ONDERMIJNINGSGENERAAL

De politie zou zich niet alleen moeten richten op de daders, maar ook op het hele systeem rondom die georganiseerde criminaliteit, zegt Sitalsing. "Dus waar iets wordt geproduceerd, hoe het financieel in elkaar zit, welke rol accountants en advocaten spelen, maar ook de bankenwereld. Ik vergeleek het eerder met de stadsmarinier in Rotterdam. Er zou eigenlijk een ondermijningsgeneraal moeten zijn die met een zeker mandaat al die partijen kan aansturen om een gedegen aanpak op het systeem los te laten. Volgens mij is dat ook de aanzet die we hier vanuit Midden-Nederland willen uitvoeren."

Er wordt veel over gesproken, maar er gebeurt ook al veel, benadrukt hij. "De afgelopen tijd zijn zo'n 80 Š 85 procent van de verdachten aangehouden als het gaat om opsporing. Maar als het gaat om de totale, integrale aanpak, wordt er veel over gesproken maar er is daadkracht nodig om dat goed van de grond te krijgen."

DAK REPAREREN ALS HET DROOG IS

Wat de politie nu veelal doet, is achteraf repareren, "maar ik ben er een groot voorstander van om in vredestijd te investeren en naar een adequate oplossing te kunnen zoeken. Het probleem van de criminele jongeren is wel een echt probleem. Het is een nationaal vraagstuk, maar tegelijkertijd moeten we dat lokaal niet aan de kant schuiven."

Nieuwe politiechef Martin Sitalsing stelt zich voor


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht