RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Westbroek in de rioolwaterzuivering

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Ingeklemd tussen de rivier de Vecht en de wijk Overvecht ligt de Utrechtse rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een opmerkelijke locatie, want waarom ligt dat ding niet wat verder van de bebouwde kom? Het is een van de eerste vragen die Henk stelt aan Bert de Groot als hij wordt ontvangen. "Ooit was deze plek wťl aan de rand van de stad", legt Bert uit. "En het is zo aangelegd, dat alle rioolbuizen van Utrecht hier naar toe leiden. Er zit een verloop in waardoor we nauwelijk hoeven te pompen; het vuile water stroomt zo naar ons toe".

65 MILJOEN LITER AFVALWATER
Bert is trots, want de rioolwaterzuivering is net compleet vernieuwd. De meest moderne technieken moeten er voor zorgen dat het rioolwater van de Utrechtse huizen en bedrijven weer schoon de Vecht in kan stromen. Daarvoor zijn heel wat stappen nodig: eerst wordt het water gezeefd en vervolgens worden er miljarden bacteriŽn op los gelaten. Door de combinatie met veel zuurstof, gaan die bacteriŽn aan het werk en eten het meeste vuil uit het water. Henk: "Het lijken wel gigantische bubbelbaden".

Medicijnen en drugs uit het water halen, dat is de uitdaging voor de komende jaren"
hoogheemraad Bert de GrootHet slib dat overblijft nadat de bacteriŽn hun werk hebben gedaan is niet zomaar te gebruiken als mest, legt Bert uit. Er zit van alles in wat je niet op het land wil hebben: medicijnen, hormonen en drugs. Vandaar dat we daar flink mee bezig zijn; hoe haal je dat er ook uit? Het water zelf heeft dat probleem gelukkig niet. Dat is schoon genoeg om weer de Vecht in te stromen.

STANK
Terwijl er tijdens het bouw- en verhuisproces van de rioolwaterzuivering nog behoorlijk wat vieze luchten in de omgeving waren te ruiken, is er nu niet echt meer sprake van stank. En omdat Henk verkouden is, checkt hij het even bij zijn niet-verkouden cameramensen. Die blijken het redelijk goed uit te kunnen houden. Bert: "We zitten hier natuurlijk midden in de stad, dus we proberen het echt zo geur-arm mogelijk te krijgen".

2019-10-08 12.20 uur - Westbroek: De rioolwaterzuivering


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -